Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz Hasaggymeg #256452 üzenetére

    Igen és nem. Részben jó, részben nem, és én sem tudom megmondani, hol a balansz a kettő között. Vegyünk engem példaként.

    Internet nélkül: Nem értettem a modern bicajokhoz abszolút. Nem is néztem utána. Amikor már a második börzén nem találtam magamnak, de közben 1+ éve szemeztem egy Cube Touring Pro-val, végül rászántam magam az utolsó börze után, és egyenesen irány a Cube bolt. Megláttam a Touringot, nem az én méretemben, de mondom ezt nem. Eladó javasolta a Hyde-ot kezdőnek, méretet kipróbáltam, mondom utánanézek. Aznap este megrendeltem a netről, egy kérdés nélkül. Nem olvastam review-t, csak megvettem, és nem bántam meg, bár most tudom, hogy 1-2 éven belül úgyis feljebb lépek, ha addig még bicajozok. Rendeltem hozzá szerelőállványt, kesztyűt, szemüveget a Lidlből, meg egy olcsó Fischer sisakot Amazonról, azóta ezt használom, nincs vele gond.

    Internettel: Felültem, mentem, fájt a seggem. Megkérdeztem, és kereshettem volna nyerget, de azt mondták, bírjak ki 1 hónapot, ha még mindig fáj, akkor cseréljek. Megfogadtam, elmúlt, nem cseréltem, jó ez. Gyorsan megoldódott.

    Internettel: váltó beállítás és olajozás. Ebből ugye lett egy vax/olaj vita, a letörlöm a láncot, ráköpök és varrógép olajjal meglocsolomtól egészen a Zepter edényben kifőzött, napon szárított és csakis minőségi vaxba áztatásig minden. Vettem valamilyen olajat, de az nem jó mert gyűjti a port, amúgy jó az olaj és tényleg gyűjti, de a mai napig azt használom. Múltkor írtam a 20-30 perces tisztításról, azért is megkaptam, hogy felesleges, de ez még viszonylag komolyabb összezördülések nélkül megoldódott, és csinálom ahogy jónak látom.

    Internettel: Kidöglöttem mindenhol. Kérdeztem újra, és jött a 2-es zónás edzés kell, más szerint csak tolni kell, megint másik szerint mérjem a pulzust, de szar az okosórám erre, vegyek pedálszenzort, kussoljak amíg nem tekerek le 50 km-t és így tovább. Próbáltam a 130-as pulzust, kizárt, további utánaolvasás, míg végül rájöttem, hogy nálam 150 körül van a 2-es zóna teteje, rááltam erre pár hétig, bírtam, minden ok, de mostanában inkább erősebben megyek, mert most ez esik jól. Erről beszélünk most, már előre félek, hogy a végén megint le leszek cseszve, eldurran az agyam, és lef.szozok valakit.

    Internet nélkül: idővel éreztem, hogy most már kell valami elektrolit pótlás. Nem értettem hozzá, de ezt például nem mertem itt megkérdezni, mert sejtettem, hogy ölre menés lesz a márkákat illetően. Megkérdeztem inkább egy atomcombú bringást a patikában, azt mondta ő sokat próbált, XY tabit használ, így most már én is. Lehet hogy van 3%-al jobb nekem, de ez is bőven tökéletes. Pikkpakk megoldódott.

    Hozhatnék még millió példát, de szerintem hasznos az internet, csak nem minden áron. Én azt nem szeretem, amikor kérdezek valamit, és próbálok mindenkinek normálisan válaszolni, de aztán a rosszkedv vagy a franc tudja mi miatt egy idő után egymásnak feszülés lesz belőle. Most "szörnyátlag" Zoliwrc-nek higgyek, vagy "úgyszeretnékmártekerni" parandroid-nak? Mindkét srác tök normális, de két merőben ellentétes álláspontot képviselnek. Én látom értelmét a 2-es zónás kontrollált tudományosan felépített edzéstervnek, de a jelenlegi ismerkedős-felépítős időszakomban jobban esik tolni beszarásig, aztán fájó lábbal ülni, és azt mondani, hogy "ez jó volt".

    A tanácsadásról meg annyit, hogy néha a legjobb egy kezdőtől kapni ám. Mert itt sokan tökre nem is emlékeznek arra, amikor elkezdték, pedig egy kezdő problémáira adott válaszok egy kezdő szemszögéből sokkal triviálisabbak, mint azt mondani tapasztaltként, hogy "ez+az", és akkor jólesz. Példának lehet mondani akár azt is, hogy hogyan állítsa be az ülést. Én múltkor kezdőként leírtam valakinek, majd asszem épp te ma majdnem ugyanazt leírtad. Persze az én számból hülyén hangzik, de én 1.5 hónapja szívtam vele végig mindent a saját térdem miatt, és élénken él az emlékezetemben, te meg mondjuk a sokéves tapasztalatból mondod a "nagy könyvet", amit én is olvastam a netes cikkekben, és alkalmaztam is.

    Jobb úgysem lesz. Belső vagy tej, olaj vagy wax, alu vagy karbon, e-bike vagy hagyományos, pulzusmérés vagy "hadd menjen", diéta vagy "eszem ami van", gélek, szeletek, tabik, és a többi.
    Egy dolog azért közös: a nap végén mindenki leizzad a bringán. Aki nem, az buzi.

Új hozzászólás Aktív témák