Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sebgutkopf

    őstag

    válasz jjeahh #131857 üzenetére

    Felütés témában. Másik bringámon próbálgattam régebben, hogy meddig mehetek le nyomással. Azok 2,25-ös gumik vannak. A végső állomás belsővel nálam az lett, hogy elől 1,8 hátul 2 bar és ekkor egyik keményebb lejtőn a kövekre koncentráltam és szépen terhelt kerekekkel átmentem egy keresztben álló gyökéren. A telók kimozogták elől és hátul is, nem rázott de hallottam a felni koppanását és rögtön a hangot is. Elől hátul felütöttem úgy, hogy mind a két belső 4 lyukat kígyóharapás volt, a felni nem sérült. Pedig 68 kg vagyok.
    Volt nálam 1 pót belső és ragasztó, de végül nem tudtam megcsinálni. Indult a séta haza. Majd az útig kiérve az egyik futó srác mondta, hogy mindjárt beszáll a kocsijába és elvisz. Nagyon hálás voltam!

    Utána elől 2 hátul 2.2 bár alá sose mentem azon a bringán nyomásban, pedig valóban komfortosabb volt az 1,8-2,0 párosítás.

    Most az új bicón eleve 2,4-es DHR II gumik vannak átszerelve tubelessre (1,8 és 2,0-án haszánlom elől - hátul). Ezt eleve durvább felhasználásra vettem, így nem akartam a belsővel kockáztatni. Eddigi tapasztalataim a tubeless-el:
    - eleve TL felni és TL gumival a heti nyomásvesztés szinte 0.
    - valamivel könnyebb a kerék mint belsővel, ami jó
    - a felütés és szúrt defekt kockázata kisebb
    - egyszer egy padka szélre ráugorva a hátsó kereket egyszer felütöttem. Nem lett defektem, de itt már olyan erők hatottak, hogy a felni pereme kicsit meghajlott és ki kellett egyengetnem (sikerült nincs nyoma), a gumi nem eresztett le. -> Tanulság a felnire jobban kell vigyázni mint gondoltam, már nem a gumi a szűk keresztmetszet.
    - amiért nem rajongok, hogy a defektgátló folyadékot majd rendszeresen cserélni vagy utántölteni kell a kerékbe, ami folyamatos fix kiadás és néha szereléssel tisztítással jár.
    - egy igazi TL felnire nagyon nagyon nehéz feltenni a valóban TLR gumit, ha leszedted.
    - Nagy nyomású kompresszor vagy booster beszerzése nélkül esély sincs rárobbantani a külsőt a felniig. Ez szintén egy plusz beszerzési költség.

    Nyomásmérésben viszont nekem az a véleményem, hogy bringázni csak rendesen felkészített kerékpárral szabad menni, amihez a hajtáslánc, váz, telók átvizsgálásán kívül a helyes és biztonságos guminyomás ellenőrzése és beállítása is hozzátartozik. Minden menetem előtt ellenőrzöm a nyomást és másnak is ezt tanácsolnám.

Új hozzászólás Aktív témák