Hirdetés

Hét nanométerre ugrana Kína az x86/AMD64-es CPU-k piacán

A jó esetben 2020-ra várható Zhaoxin KH-40000 sorozat lehet a nagy áttörés.

Az év elején írtunk arról, hogy Kína versenyképes x86/AMD64-es CPU-t mutatott be, és az aktuális, KH-20000 sorozat nem mondható rossznak, de azért van még mit javítani rajta.

A Zhaoxin természetesen nem adja fel, és már készülnek az új platformok, amelyek közül a KH-30000 sorozat lesz egy kisebbfajta áttörés, hiszen tényleg modern, 16 nm-es FinFET node-ra épül, így az aktuális modell alacsony órajelére vonatkozó problémáit kezelni tudja.


[+]

A valós versenyképességet viszont Kína majd csak a KH-40000 sorozattól várja, amely optimális esetben 2020-ban jelenhet meg. Ez a lapka új magokat kap, a memóriavezérlő a DDR5-ös szabványt fogja kezelni, illetve 4.0-s lesz a PCI Express vezérlő is. Mindezek mellett már 7 nm-es node-on fog készülni, ami lehetőséget ad a Zhaoxin számára a felzárkózásra.

A 7 nm-es node egyébként első hallásra erősnek hangzik, de valójában nem egy kiugró adat, az AMD például már a következő évben érkező szerverprocesszoránál be szeretné vezetni, vagyis ha Kína tényleg versenyképes alternatívát akar állítani, akkor követniük kell a konkurenseket.

Előzmények

Hirdetés