Windows blog: Windows 8 bétára várva – 1. rész

A Microsoft háza tájáról érkező hírek az idei évben nagyrészt ablakos operációs rendszerük legújabb változatáról szólnak. A fejlesztői változat szeptemberi megjelenése után – ahogy azt a korábbi bejelentésekből tudni lehet – a következő nagy lépés, azaz a Windows 8 béta változata a hónap végén érkezik. Azonban mind a fejlesztői előzetes, mind az azóta kiszivárgott információk adnak némi képet arról, hogy mit várhatnak az operációs rendszertől azok, akik a korai változatot ki szeretnék próbálni. A mai és az ezt követő bejegyzésben ezeket az információkat tálaljuk.


[+]

Erőforrások kezelése

A Windows 8 kapcsán a fejlesztői csapat számár magas prioritással bírt az, hogy az új verzió rendszerkövetelményei a Windows 7 által támasztottaknál ne legyenek magasabbak, tehát elegendő legyen egy 1 Ghz órajelű 32 vagy 64 bites processzor, előbbinél 1 GB RAM 16 GB lemezterülettel, utóbbinál 2 GB RAM 20 GB tárhellyel párosítva. Ezen megkötésen túl fontos szempont volt az is, hogy az operációs rendszer még elődjénél is sokkal gazdaságosabban kezelje az erőforrásokat. Ennek megfelelően számos, főként a memóriakezeléssel kapcsolatos újítást vezettek be.

Egyik ilyen újdonság a memória-összefésülés, melynek során a futó alkalmazások memóriakezelését szükség esetén a rendszer felülvizsgálja, és az azonos alapadatokat tartalmazó memóriarészekből csak egy példányt hagy meg, melyet minden ezzel dolgozó alkalmazás számára elérhetővé tesz. Ez az eljárás a szükségtelenül lefoglalt többletmemória mértékét csökkenti. Ide kapcsolódik a memóriaigénylést szabályozó új prioritási rendszer is, melynek köszönhetően a low priority státuszba állított alkalmazások által lefoglalt területet a rendszer növekvő erőforrásigény esetén újraoszthatja más folyamatok számára.

A takarékos memóriakezelés részeként a Microsoft fejlesztői a rendszerszolgáltatásokon is módosítottak: 13 szolgáltatást töröltek a rendszerből; néhányukat manuálisan vagy alkalmazásokon keresztül mi magunk indíthatunk, míg jó párat Start on Demand, vagyis szükség esetén történő indításra állítottak. A memóriakezelés a hagyományos Asztal felületre is hatással volt, annak összetevőit ugyanis alapértelmezésben sok hardveren nem indítja el a rendszer, kivéve ha arra kifejezetten szükségünk van. Memóriakezelési érdekesség még, hogy az operációs rendszer a memóriahivatkozásra fordított időn is spórol, méghozzá a rendszer kódjának folyamatos újrarendezésével, így a gyakran használt adatok a memóriában egy helyre rendezve érhetők majd el.

A Feladatkezelő részletes nézetei A Feladatkezelő részletes nézetei
A Feladatkezelő részletes nézetei

Az erőforrások kezelése kapcsán meg kell említeni a bootolással kapcsolatos újítást is: a Windows 8 ugyanis az eddigiekkel ellentétben kikapcsoláskor nem leállítja, hanem hibernálja a kernel folyamatokat, így a gép indításakor csak újra memóriába kell tölteni azokat, valamint a drivereket kell inicializálni. Ezek együttesen jóval rövidebb bootidőt biztosítanak a korábban alkalmazott teljes leállításhoz képest, melyet csak tovább gyorsít, hogy az indítás különböző részfolyamatait a rendszer képes intelligensen megosztani a processzormagok között.

Ha már a bootolásnál tartunk, akkor nem mehetünk el a Secure Boot nevű biztonsági megoldás mellett, melyet a Microsoft követelményként állít fel a "Designed for Windows 8" logót használni szándékozó gyártókkal szemben. A Secure Boot segítségével biztosítható az, hogy csak előzetesen aláírt szoftverkomponensek futhatnak indításkor, így növelve a védelmet a bootfolyamatokba beépülő kártékony alkalmazásokkal szemben. Ennek azonban hátránya lehet, hogy más, a Secure Boottal inkompatibilis operációs rendszereket nem tudunk majd használni egy Secure Bootot alkalmazó számítógépen.

Frissítések

A Windows 7-hez képest ezt a területet is átformálták úgy, hogy minél kényelmesebb legyen a felhasználó számára. A Windows Update-en keresztül érkező frissítések közül mostantól csak azok igénylik az újraindítást, amelyek biztonsági hibát javítanak – de ezek közül sem mind –, illetve amelyeket kritikus frissítésnek jelöltek meg. Az újraindítás szükségességét jelző metódus is változott, a rendszer mostantól kezdve a frissítéstől számított három napig elhelyez egy visszaszámlálót a bejelentkezési képernyőn, jelezve a szükséges újraindítás eljövetelét; de az értesítés természetesen opcionális. A három nap leteltével az újraindítás automatikusan megtörténik, kivéve ha a szmítógép zárolva van, program fut a háttérben, teljes képernyőn futó játékkal játszunk, filmet nézünk, netán prezentációt tartunk.

A következő bejegyzésben elsősorban a telepítéssel és a Metro felülettel kapcsolatos újításokat szedjük össze.

Inarus

Azóta történt

Előzmények