Hirdetés

Apróbb hibával jelenik meg a Haswell?

A Haswell startja előtt az Intel szokás szerint elküldte a gyártóknak a szükséges dokumentumokat a termékről, annak képességeiről, valamint az ismert hibáiról. Utóbbi furcsán hangozhat, de alapvetően nem ritka dologról van szó, hiszen sajnos azt kell mondanunk, hogy hibátlan termék ma már nem létezik, de a hibák jellemzően olyan területet fednek le, melyek nehezen reprodukálhatók, vagy az adott platform működését az átlagos felhasználást tekintve nem befolyásolják. Ezeket azonban akkor is szokás dokumentálni, és a későbbi hardveres frissítésekkel orvosolni lehet azokat a panaszokat, amelyeket a partnerek komolyabb gondnak tartanak.

A Hardware.Info állítása szerint a Haswellben is maradt pár hiba, ami a fentiek ismeretében várható volt, így ez a tény nem is adna okot a komolyabb elemzésre, hiszen általános dolgokról van szó. A gyártóknak leadott dokumentációból azonban kiderül egy olyan gond, ami a jellemző, nehezen reprodukálható problémáknál súlyosabbnak tűnik. A leírás szerint, ha az adott Haswell processzorra épülő PC USB 3.0-s interfészére egy USB 3.0-s adattároló kerül, majd arról valamilyen fájlt megnyit a felhasználó, akkor az alvó mód (S3 státusz) komplikációkhoz vezethet az adat felébresztés utáni elérésében. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha az USB 3.0-s eszközről nyitott marad egy dokumentum, vagy arról megy a zene, illetve a videolejátszás, akkor a gépet ilyen formában nem érdemes alvó módba kapcsolni, mivel felébresztés után azok a programok nem válaszolnak többé, amelyek az USB 3.0-s tárolóról szerezték az adatot. Ilyen esetben a feladatkezelő megnyitásával ki kell keresni a lefagyott folyamatot, majd azt kényszerítve be kell zárni. Ezután az adott fájlt újra megnyitható, így folytatódhat a munka.

A hiba nem kritikus, hiszen nem okoz rendszerösszeomlást, illetve adatvesztést sem, csupán kellemetlen lehet a felhasználók egy részének, akik sokszor helyezik alvó állapotba a gépet, hogy később ott folytathassák a munkát, ahol abbahagyták. A Haswell esetében ilyenkor figyelni kell arra, hogy az USB 3.0-s interfészről egyetlen program se kapjon adatot.

A Hardware.Info szerint a dokumentum megjegyzi, hogy az Intel egy későbbi stepping revízióval javítani fogja a hibát, de a Haswell startját már nem napolják el. Ezt Kristof Sehmke, az Intel szóvivője is megerősítette, aki a fentebb leírt probléma meglétét nem kívánta sem cáfolni, sem pedig elismerni. Nagy kérdés, hogy mikor derült fény a hibára, mivel lehet, hogy nem sokkal a start után már jöhet egy új stepping, ami megoldja a gondot. Ebből a szempontból a termék debütálásának pillanatában többet tudhatunk már.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés