Windows blog: SkyDrive újdonságok – van új a felhő alatt

A csütörtöki bejegyzésben már említettük, hogy megújul a Microsoft Hotmail SkyDrive szolgáltatása is, azonban itt sem kell gyökeres változásra számítani. Persze azért akadnak új funkciók, melyek mellett néhány már meglévőt is kényelmesebbé tettek. Ilyen például a mappakezelés, ami hasonlóan történik, mint az új Hotmail felületen, vagyis az egyes mappák, illetve azok tartalma drag&drop módon egymásba pakolható. Újítás még a jobb egérgomb kattintására felugró menü, melyben az alapműveletek – áthelyezés, átnevezés, letöltés – mellett például a beágyazási lehetőség is itt kapott helyet.

Apropó drag&drop: megváltozott a feltöltés is, elfelejthetjük a korábbi feltöltőképernyőt, most már elég csak egy mozdulattal a tárhelyünk adott mappájába húzni a kijelölt fájlokat, és már indul is a feltöltés, melyet a weboldalon belül megjelenő kis ablakban követhetünk figyelemmel. A régi metódussal ellentétben természetesen nem kell a feltöltésekre várnunk, ez idő alatt a SkyDrive egyéb funkcióit is használhatjuk.

Dokumentumok megosztása esetén már nem csak egy link küldésére van lehetőségünk, hanem akár valamely – a Live ID-nkhez csatolt – közösségi csatornán is megoszthatjuk azokat. Mindemellett a személyes megosztás esetén a korábbiakkal ellentétben nem szükséges a másik félnek rendelkeznie saját hotmail fiókkal vagy bejelentkeznie abba, ez a megkötés megmaradt opcionális lehetőségnek a dokumentumot megosztó fél számára. A megosztási lehetőségeket mutatja be az alábbi videó is.

Ha már a megosztásnál tartunk, akkor kicsit visszatekintve a Hotmail megújulására, érdemes tudni, hogy webes felületen történő e-mail-íráskor a csatolmányokat egyúttal a SkyDrive-ra is menthetjük, így nem kell kétszer végigzongorázni a feltöltési metódust. Az egyes fotóalbumok megosztására eddig csak egy link küldésével, és ezzel együtt a megosztási tulajdonságok megfelelő beállításával volt lehetőségünk, azonban a frissítés után már konkrét csatolmányként is küldhetünk albumokat.

Mindezen újdonságokat egészíti még ki az az „aprócska” hír, hogy a Microsoft hamarosan minden főbb mobilplatformra kiadja saját fejlesztésű SkyDrive alkalmazását, élen saját rendszerükkel, vagyis a Windows Phone 7-tel – annak ellenére, hogy ez utóbbiban az Office Hub segítségével így is elérhetik a felhasználók fájljaikat. Az új alkalmazással a szoftveróriás az okostelefonokkal történő, webes vagy beépített megoldáshoz képest könnyedebb állománykezelést szeretné kínálni.

Inarus

Azóta történt

Előzmények