Windows blog: saját téma készítése abszolút kezdőknek

A mai bejegyzésben saját témát fogunk létrehozni Windows 7 alá. Egy téma négy fő alkotóelemből tevődik össze: háttérkép, ablakszegély, hangok és képernyőkímélő, a Windows 7 szerkesztőjével ezt a négy komponenst fogjuk a saját kedvünkre szabni.

A procedúra kezdéséhez klikkeljünk a jobb egérgombbal az asztalon, majd válasszuk ki a személyre szabás menüpontot. Ekkor a témaválasztó menübe kerülünk, ahol a beépített Windows 7-es stílusok közül válogathatunk. Az alsó sorban négy menüpont található, melyek az előző bekezdésben említett négy összetevőt jelképezik.

A háttérkép beállítása eléggé magától értetődő, a kívánt kép elérési helyét a felső legördülő menü és az a melletti tallózás gomb segítségével adhatjuk meg. Ha a felbontása kisebb vagy nagyobb, mint amivel mi dolgozunk, a beállított hátteret többféle módon is a monitorunkhoz igazíthatjuk, például középre rakhatjuk, kitölthetjük a rendelkezésre álló teret vagy ismétlődő mozaikként is megjeleníthetjük a kívánt képet. Jópofa dolog, hogy akár több hátteret is megadhatunk, ezek ekkor az általunk beállított időközönként cserélődnek.

A Windows Vistában debütáló Aero téma egyik fő védjegyét, a transzparens ablakszegélyeket a saját összeállításunkban sem kell nélkülöznünk, sőt: a keretek és a tálca színét, továbbá az átlátszóság mértékét is testre szabhatjuk. Előbbire kapunk egy előre definiált 16 színből álló palettát, amelyet természetesen saját árnyalatokkal egészíthetünk ki az alul található színkeverővel. A szegély átlátszóságának mértékét pedig a középső csúszkával állíthatjuk, mellyel akár egy teljesen matt vagy egy száz százalékosan átlátszó keretünk is lehet. Ha van egy kis extra időnk, külön-külön is meghatározhatjuk az egyes vizuális elemek színeit és egyéb tulajdonságait is az alsó, további beállításokat tartalmazó menüpontra kattintva.

Jöhetnek a hangok. A rendszer szinte összes effektjét lecserélhetjük egy saját dallamra, egy kikötéssel: a fájlnak WAV kiterjesztésűnek kell lennie. Akkor sem kell aggódnunk, ha ehhez lusták vagyunk, hiszen 15 előre definiált összeállítást is kapunk, melyek eltérő hangulatú effektekkel vannak telezsúfolva; ezeket a hangsémák menüpontban érhetjük el.

A legutolsó lépés a képernyőkímélő testreszabása: a hat beépített típus legtöbbjét módosíthatjuk is, például saját fotóink diavetítését is beállíthatjuk, valamint természetesen továbbiakat is beszerezhetünk.

Ezzel a négy egyszerű lépéssel készen is vagyunk a saját, személyre szabott témánkkal; az egyes állomások után ne felejtsünk el menteni, különben erőfeszítéseink kárba vesznek, a legvégén pedig magát a témát is mentsük el. Az elkészült művet meg is oszthatjuk ismerőseinkkel, ehhez kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd válasszuk ki a Téma mentése megosztáshoz című menüt. A fájlnév beírása után pedig bárkinek elküldhetjük az így kapott, .themepack kiterjesztésű fájlt.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények