Hirdetés

Megkapta első nagyobb frissítését a Windows 11

A 2022 Update drámai újításokat nem hoz, de amiket biztosít, azok hasznosnak tűnnek.

Közel egy éve már annak, hogy elérhetővé vált a Windows 11, most pedig megérkezett hozzá az első frissítés, amely a 2022 Update nevet viseli. Drasztikus változások nincsenek, inkább motorháztető alatt végzett optimalizálásról van szó, viszont így is tartogat némi újítást a Microsoft. Többek között megjelennek a start menüben a könyvtárszerkezetek, javul a Snap Layouts, az érintésérzékeny kijelzők esetében jobb gesztusfelismerésre lehet számítani, illetve hivatalosan is megérkezett az Xbox Controller Bar, ami az Xbox Game Bar új formája.

A játékos arcára az Auto HDR és a variálható frissítési frekvencia működésének kiterjesztése hozhat mosolyt, ugyanis ezek mostantól ablakban futó alkalmazáson is üzemképesek lesznek. Ezen túlmenően a régebbi DirectX 10 és 11-es címek javult a késleltetés, amennyiben ezek ablak módban futnak.

Ezek mind érdekesek, de az egyik leghasznosabb funkció talán a Live Captions lesz, ami a fogyatékkal élőknek segíthet. Ez a fejlesztés automatikusan feliratot generál minden hangsávot biztosító tartalomhoz, és ezek a feliratok lényegében tetszőleges helyen megjelenhetnek. Ezen túlmenően az új frissítés lehetővé teszi a PC beszéddel történő irányítását.


(forrás: Windows Blog) [+]

Végül érdemes szót ejteni a biztonságot szolgáló Smart App Controlról, amely megakadályozza, hogy a nem megbízható vagy alá nem írt alkalmazások, szkriptfájlok és rosszindulatú makrók lefuthassanak a Windows 11 rendszeren. A dolog szépséghibája, hogy a funkció teljes értékű működéséhez tiszta telepítésre van szükség. A Microsoft ezzel a rendszerrel főleg a cégeket célozza, számukra lehet igazán hasznos az, hogy alkalmazottak csak a kívánt és szükséges eszközöket használhatják.

A Windows 11 2022 Update már elérhető a Windows Update felületen keresztül. A vállalat 190-nél is több országban engedélyezte az elérhetőséget, így az elkövetkező napokban vagy hetekben minden érintetthez eljut majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés