Hirdetés

Lassan halad a piac a Windows 11 felé

Jelentős mértékben akadályozzák a váltást a Microsoft hardverkövetelményei.

Nagyjából egy éve már annak, hogy elérhetővé vált a Windows 11, ráadásul nemrég az első nagyobb frissítés is megérkezett hozzá, vagyis a fejlődés kézzel fogható, mégis elég lassúnak mondható a terjedése a piacon.

Ezt a Lansweeper által kiadott adatok is alátámasztják, amely kapcsán hatvanezer cég nagyjából 30 millió Windows eszközét vették alapul a vizsgálathoz. A felmérésből kiderült, hogy a memória tekintetében nincs nagy gond, mindössze a résztvevő gépek 7,15 százaléka hasalt el a Microsoft követelményén, ellenben a processzor és a TPM 2.0-s modul kapcsán már sokkal rosszabb a helyzet.

A processzor tekintetében a vizsgált rendszerek 42,76 százalékára nem telepíthető Windows 11, míg a TPM modul esetében 14,66 százalék biztos nem felel meg, ugyanakkor további 20,77 százalékról nem lehet eldönteni, mert ki volt kapcsolva a TPM, így nem voltak meg az eredményes tesztelés feltételei.


(forrás: Lansweeper) [+]

A Lansweeper, legalább 27 milliós gépparkot tartalmazó adatai alapján a Windows 11-et eddig a vizsgált rendszerek 2,61 százalékára telepítették, ami ugyan folyamatos javulás, de a terjedés üteme igencsak lassú, még a Windows 7 3,38 százalékos eredményét sem érte be. Utóbbi azért nagy baj, mert az öregedő operációs rendszer már elérte az életciklusa végét, így komoly biztonsági kockázatot jelent a futtatása, de innen nézve nem jobb a Windows Vista, XP és 2000 helyzete sem, márpedig még ezeket is használják.


(forrás: Lansweeper) [+]

Érdekes tényező, hogy a Windows 11 jobban terjed a végfelhasználók körébe, de ez valahol logikus is, mivel az üzleti igények stabilabb hátteret igényelnek, és sok cég vár legalább egy évet az új Windows verzióra való átállással.

Valószínűleg a következő év során lehet számítani a Windows 11 terjedésének gyorsulására, noha a világot sújtó energiaválság ebbe azért beleszólhat, hiszen a gazdasági környezet közel sem stabil, így az egyes cégek úgy is elhúzhatják a gépek tervezett cseréjét, hogy IT komponensből már nincs hiány.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés