Hirdetés

Windows 10: Windows Media Center volt, nincs!

A Microsoft a Build konferencián a ZDnet-nek egy privát konferencián hivatalosan is megerősítette, hogy befellegzett a Windows Media Centernek, tehát az új operációs rendszerben a kevesek által még mindig igen kedvelt teljes képernyőn használható médialejátszó központ már nem lesz megtalálható, sőt később sem lesz hozzáférhető kiegészítő formájában sem.


(kép forrása: ZDnet) [+]

Ez tehát azt jelenti, hogy az először az Windows XP-hez 2002-ben közzétett, majd a Vista és 7 egyes kiadásának részét képező szoftver pályafutása befejeződik a Windows 8.1-gyel. Olyannyira, hogy amennyiben mégis megpróbálná a felhasználó külső forrásból telepíteni a Media Centert, akkor a Windows 10 ezt megakadályozza. A lépés a Microsoft részéről borítékolható volt, ugyanis a szoftvert egyre kevesebben használták, így fejlesztésével már 2009-ben leálltak, és a Windows 8-hoz is már csak a Media Center Pack külön telepítésével tették elérhetővé – ám új funkciót már akkor nem hozott. Ezeket figyelembe véve csak idő kérdése volt, hogy lekapcsolják a lélegeztetőről.

Hibaüzenet a Media Center telepítése közben Windows 10 operációs rendszeren
Hibaüzenet a Media Center telepítése közben Windows 10 operációs rendszeren (forrás: ZDnet) [+]

A vállalat döntését nem csak azzal indokolta, hogy a Media Centert használók bázisa zsugorodott (és ennek ellenére lett egyre hangosabb), hanem egyre többen hátráltak ki a támogatása mögül, ami annak is betudható, hogy a digitális tartalomfogyasztási szokások is megváltoztak – szolgáltatói DVR-ek és konzolok, streaming szolgáltatók megjelenése. Aki feltétlenül ragaszkodik továbbra is a szoftverhez, annak nincs más választása, mint a Windows 7 és 8 használata, vagy más alternatívák felkutatása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés