Hivatalos: a nyáron érkezik a Windows 10

A több éves szünet után idén felújított, a kínai Sencsenben tartott fejlesztői konferencián, a WinHEC-en az operációs rendszerek fejlesztésért felelős csúcsvezető, Terry Myerson jelentette be, hogy az új OS, a Windows 10 a világ 190 országában, 111 nyelven „idén nyáron” jelenik meg.

Az, hogy az újjáélesztett szakmai találkozót Kínában rendezték, illetve ez alkalomból több fontos bejelentést is tettek, mutatja, hogy a Microsoft teljes erővel rákapcsolt a kínai piacon. Ezt nem is rejtették véka alá: Myerson beszédében utalt is arra, hogy az 1,5 milliárd Windows-felhasználóból több százmillió kínai, és külön kitért a Microsoft és a helyi cégek együttműködésére.

Ahogy korábban az IT café is beszámolt róla, a Windows 7, a Windows 8.1 és a Windows Phone 8.1 felhasználói a megjelenés után egy évig ingyenesen frissíthetnek az új rendszerre. Ezt a Microsoft pozíciói megerősítésére kívánja felhasználni, és együttműködési megállapodást kötöttek az operációs rendszer terjesztéséről a Lenovóval, a Tencent közösségi oldalt és játékszolgáltatást működtető vállalattal, illetve a vezető kínai biztonsági céggel, a Qihu 360-nal. E cégeknek több százmillió ügyfelük van (a Tencentnek 800 millió!), így a Windows 10 promóciója és terjesztése Kínában igencsak sikeresnek ígérkezik. A mobilos szegmensben a Lenovo mellett a mind erősebb Xiaomi lesz a Microsoft partnere az országban.

Myerson egyéb fontos, a konferenciához illő hardveres bejelentéseket is tett. Ezek közül a legérdekesebb a Windows Hello, mely egy, a Windowshoz kínált biometrikus azonosítási rendszer, és amellyel a cég szándéka szerint biztonságosabbá és személyesebbé lehet tenni a bejelentkezést. A Hello képes arc- és ujjlenyomat-felismerésre, illetve íriszazonosításra. Fontos biztonsági funkció, hogy a szoftver az adott gépen tárolja az azonosításhoz szükséges adatokat, nem küldi el őket egy szerverre.

Az alelnök azt is közölte, hogy a Windows 10 megjelenésével párhuzamosan elérhető lesz a Windows több olyan változata is, melyet egyéb eszközökbe, célhardverekbe (az IoT világába) szánnak.

Azóta történt

Előzmények