Hirdetés

WD helyzetjelentés a thaiföldi helyreállítási munkálatokról

Az októberi thaiföldi áradásról, annak következményeiről és a helyreállítási munkálatokról már többször beszámoltunk az oldal hasábjain, hiszen ezek az események igen súlyos következményekkel járnak az informatika világának egészére. Nemrég a Western Digital adott ki egy sajtóközleményt, mely helyzetjelentés több érdekes információt is tartalmaz.

Először is január 22-én újraindították a csúszkák gyártását a Bang Pa-in-ben található üzemükben, a tervek szerint erről a gyártósorról a negyedév végéig jelentős mennyiségű csúszka fog legördülni, de ezekből és az egyéb alkatrészekből még mindig hiány van, így a lemezek összeszerelése és tesztelése elvileg hiába nem okoz gondot, a termelés továbbra is erősen korlátozott. (A csúszka egyébként minden fej tartozéka, mely a légpárna létrehozásáért felel, amin a fej lebeg a lemez fölött). A cél természetesen az, hogy fokozatosan megközelítsék az árvíz előtti kapacitást, a WD szerint az akkori mennyiség 60, 80 és 100 %-a rendre az első, második és harmadik negyedévben reálisan elérhető.

Erőn felül dolgoznak, hogy a gyárakat újra megtisztítsák és fertőtlenítsék, ami nem kis feladat, tekintve, hogy több olyan steril összeszerelő üzemre is szükség van, ahol a levegőben mindössze 3500 részecske lehet köbméterenként. Érzékeltetve a különbséget, egy átlagos irodai légtérben 35 millió részecske található köbméterenként. Szerencsére azonban nem csak a helyreállításra, de a prevencióra is komoly figyelmet és pénzt fordítanak, mely kiadások 2011 negyedik negyedévében 199 millió dollárt, 2012-ben pedig vélhetően 650 millió dollárt emésztenek fel, ezzel komoly terheket róva a gyártóra.

A megelőzést úgy próbálják meg elérni, hogy például a beszállítókat arra ösztönzik, hogy földrajzilag jobban szétszórják a gyártási helyeket, ezzel is csökkentve egy esetleges természeti katasztrófa hatásait. Ezen kívül a WD Malajziában is kiépít egy csúszkagyárat. A kockázatcsökkentés következő lépéseiként azon gyárak kitettségén is igyekeznek javítani, melyek Thaiföldön maradnak. Ahol lehetséges, ott a gyártósorokat magasabb emeletekre költöztetik, valamint védőgátakat építenek a stratégiai fontosságú épületek köré.

A hazai árak tekintetében is tapasztalható némi javulás, legalábbis a belső merevlemezek kínálatában, a külső adattárolók továbbra is elég magas árszinteken stagnálnak. Összességében tehát biztató a helyzet, a gyártók és a vételárak szempontjából is egyre jobb híreket kapunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés