Hirdetés

Vékony notebookokba szánt kilapított WD Scorpio Blue HDD-k érkeznek

A notebookok vastagságát érintő méretcsökkenések nem csak azok gyártóit állítja nagy kihívások elé, hanem az egyes komponensek beszállítóit is. Az Ultrabookok és ultravékony notebookok fokozatos elterjedése arra sarkallják a komponensgyártókat, hogy részt vegyenek a zsugorítással kapcsolatos játékban, így kénytelenek egyre vékonyabb termékekkel előrukkolni. Ez nem csak a fizikai méretre van jótékony hatással, hanem egyben csökkenti a termék tömegét is, ami szintén rendkívül fontos egy hordozható gép esetében.

A Western Digital, válaszolva a fent taglalt kihívásokra, piacra dobta a WD Scorpio Blue HDD-családba szánt vékony, mindössze 6,8 mm vastag, egyetlen tányérral rendelkező 2,5"-es merevlemezeit. A 250, 320 és 500 GB-os tárterülettel érkező, SATA 3Gbps csatolófelületű és 8 MB-os gyorsítótárral rendelkező LPVT kódjelű meghajtók kiváló alternatívái lehetnek a továbbra is piacon lévő 9,5 mm magas HDD-knek. Van egy másik roppant fontos terület, ahol mindig érdemes előrébb lépni, ez pedig a fogyasztás. A most bejelentett merevlemezekkel sikerült ezen a téren javulást elérni, azaz a korábbi (9,5 mm magas) modellek 0,8/2,5 wattos készenléti és írás-olvasás közben mért fogyasztását 0,55/1,4 wattra sikerült redukálni.


[+]

Fontos megjegyezni, hogy nem a WD az első gyártó, amely 7 mm alatti merevlemezt dob piacra, az elsőség valójában a Hitachit illeti. Sőt, gyaníthatóan a WD és Hitachi terméke között nem sok lényeges eltérés tapasztalható, hiszen a Hitachi Global Storage egy ideje már a Western Digital kezében van, ami sok mindent megmagyaráz.

Az új termékek nem csak OEM csatornákon keresztül lesznek elérhetők a gyártók számára, hanem a boltokban is megvásárolhatók lesznek. Az 500 GB-os WD5000LPVT ára 100 dollár lesz, míg a 320 GB-os WD3200LPVT 80 dollárt kóstál, de ismerve a gyártó árképzését várhatóan Európában is ugyanezekre az árakra számíthatunk – természetesen euróban. A 250 GB-os variáns vételárára egyelőre nem derült fény.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés