Hirdetés

A merevlemezgyártók 5 mm vastagságú egységeken dolgoznak

A különböző ultravékony notebookok, főleg az Ultrabookok komoly feladat elé állították a gyártókat, hiszen a minél könnyebb és vékonyabb készülékház elérése gyorsan fizikai korlátokba ütközhet. Éppen tegnap adtuk hírül, hogy a Synaptics például az érintőpad (ForcePad) és a billentyűzet (ThinTouch) megreformálásában látja a megoldást, de lényegében nincs olyan komponens, amelyre ne férne rá egy kis fogyókúra.

A kép csak illusztráció...
A kép csak illusztráció...

Szintén központi kérdés az adattároló típusa, hiszen tömeg, kiterjedés, és nem utolsósorban sebesség szempontjából egy 7 mm vastag SSD vagy egy apró mSATA csatolós adattároló az ideális választás, azonban ha az ár/kapacitás arányt is figyelembe vesszük, akkor már közel sem olyan egyértelmű a helyzet. Már tavasszal szóba került, hogy az Intel a jövő Ultrabookjaiban szívesen látna 5 mm-es merevlemezeket, éppen ezért nem is olyan meglepő a DigiTimes azon értesülése, miszerint a gyártók 5 mm-es tányéros adattárolókon dolgoznak. Jelenleg a 2,5”-es méretkategóriában 7 és 12,5 mm közötti egységek találhatók, mely paraméterek azért távol állnak egy mSATA-s SSD méreteihez képest.

A koncepció szerint így a „vékonyság” feláldozása nélkül is lehetne elfogadható vételárú és tisztességes tárolókapacitású ultravékony notebookokat gyártani. Ezek sebessége ugyan nem venné fel a versenyt a tisztán SSD alapú konfigurációkkal, de egy mSATA csatolós SSD-vel, mint gyorsítótárral kiegészítve már elfogadható kompromisszumot kaphatunk. Az ötlet tehát nagyon is ígéretes, de a hírek szerint a piacképes termékekre még várni kell, mert a tervezési szakaszban egyelőre olyan akadályok leküzdése a feladat, mint az író-olvasó fej stabilitása és a méretcsökkenésből adódó gyártási többletköltség mérséklése. Egy biztos, ha az 5 mm-es kategória nem készül el időben, akkor könnyen lehet, hogy értelmét veszti, hiszen ha lassan is, a pénzünkért egyre nagyobb kapacitású SSD-ket kapunk.

Előzmények

Hirdetés