Hirdetés

Elérhető a Vulkan Video 1.0-s API

A Vulkan videokódoló és -dekódoló kiterjesztései általános alapot biztosítanak az egyes videoformátumok feldolgozására.

Még a 2019-es esztendő nyarán írtunk arról, hogy a Khronos Group videokódoló és -dekódoló kiterjesztéseken dolgozik a Vulkan API-ba. Ennek mostanra elkészült a végleges specifikációja, amely a működést biztosító három fő kiterjesztés (VK_KHR_video_queue, VK_KHR_video_decode_queue és VK_KHR_video_encode_queue) mellett az egyes formátumokra való kódolást és dekódolást is biztosítja. Első körben ez a H.264 (VK_EXT_video_encode_h264 és VK_KHR_video_decode_h264) és a HEVC (VK_EXT_video_encode_h265 és VK_KHR_video_decode_h265) támogatását jelenti, de később más formátumok támogatása is érkezik, többek között a VP9 dekódolására, valamint az AV1 kódolására és dekódolására lehet majd számítani, ezekhez ugyanis már készülnek a kiterjesztések.


[+]

A rendszer hivatalosan Vulkan Video 1.0 néven fut, és a célja lényegében az, hogy a szoftverfejlesztők kapjanak egy egységes, nyílt specifikációjú alapot az egyes videoformátumok kódolásának és dekódolásának gyorsítására. Ilyen formában egy alkalmazásnak elég csak a Vulkan Video API-t támogatni, és amelyik grafikus vezérlő rendelkezik megfelelő Vulkan implementációval, ideértve a fenti kiterjesztések támogatását is, arra lényegében megoldható az egyes formátumok kódolásának és dekódolásának gyorsítása, sőt, a tartalmak transzkódolása is lehetséges lesz. A jövőben tehát nem kell feltétlenül foglalkozni a gyártóspecifikus fejlesztőkörnyezetekkel, amelyeknél sokszor a dokumentáció is rendkívül hiányos.

A Khronos Group szerint a Vulkan SDK január végén érkező frissítése tartalmazni fogja a szükséges validációs réteget is. Ekkortól kezdődhet el igazából az újdonság programok oldaláról történő támogatása, de tesztelési célból már hozzá lehet nyúlni a rendszerhez, amelyre az AMD és az NVIDIA ki is adott egy-egy béta meghajtót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés