Hirdetés

Virtuális WLAN-vezérlők

A VirtualWiFi projekt célkitűzése egy olyan virtualizációs eljárás kidolgozása, melynek segítségével egyetlen Wireless LAN interfész több WLAN-vezérlőként jelenik meg a felhasználó számára. A megoldás révén egy WLAN kártyával egyidejűleg több vezeték nélküli hálózatba is be lehet jelentkezni, ami rugalmasabb felhasználást tesz lehetővé. A VirtualWiFi révén mód van például arra, hogy két vagy több állomás ad hoc hálózaton kapcsolódjon egymáshoz, miközben ezzel párhuzamosan egy hozzáférési ponton keresztül, vagyis infrastruktúra üzemmódban internetezni is lehet rajtuk.

A vezeték nélküli hálózatok flexibilisebb kialakításán túlmenően a fejlesztők két új alkalmazáshoz is megfelelőnek találják az eljárást. A Client Conduit egy kis sávszélességű kapcsolat fenntartását teszi lehetővé azokon az eszközökön is, melyek éppen nem csatlakoznak a felhasználói adatforgalmat bonyolító hálózathoz. Ezt a kis folyosót a kliensek és az arra felhatalmazott szerverek például diagnosztikai feladatok elvégzéséhez használhatják fel. A másik újdonság a Slotted Seeded Channel Hopping (SSCH) protokoll kidolgozása, mely azáltal javítja az ad hoc hálózatok áteresztőképességét, hogy mindegyik virtuális WLAN-vezérlőhöz más-más csatornát rendel.

A VirtualWiFi Windows XP-re írt implemetációjának 1.0-s verziója (a szoftver forráskódjával együtt) letölthető a Microsoft Research oldaláról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés