Hirdetés

VHS: köszönjük, ennyi volt!

Jövőre – a szabvány harmincadik születésnapján – minden jel szerint végleg nyugdíjba vonulhat a JVC által 1976-ban útjára indított VHS (Video Home System) rendszer. A világszerte háztartások százmillióiban megtalálható VHS-rekorderek és szalagok végnapjait számtalanszor megjövendölték már, a mára már jócskán elavultnak számító technológia ugyanakkor mindvégig makacsul tartotta magát, ezzel leginkább a bakelitlemezekéhez hasonlítható, tisztes kort megérve. A mágnesszalagos képrögzítő eljárás végleges eltűnését ráadásul ugyanaz a technológia okozza majd, ami a fekete lemezek korszakának végét is elhozta: a digitális adathordozó.

Gyilkos korongok

Az iparág szereplői közül számos nagyvállalat már korábban úgy döntött, hogy befejezi a VHS rendszerű termékek előállítását, így nagyjából az ezredforduló óta évről-évre fokozatos csökkenést mutat a legyártott mágnesszalagok és videorekorderek mennyisége, mindazonáltal a szórakoztatóipar jelentős szereplői, így a nagyobb filmstúdiók (többek között a 20th Century Fox, vagy a Warner Bros) és a legnagyobb tengerentúli videokölcsönző-hálózatok idén nyáron tették végérvényessé, hogy 2006 végétől nem kívánnak több filmet kiadni az elavult mágnesszalagon.

A döntés 2002 óta kézenfekvőnek és elkerülhetetlennek látszott, ez volt az az év ugyanis, amikor a DVD-lejátszók eladása első ízben szárnyalta túl a VHS-magnókét. A DVD-re rögzítő asztali egységek megjelenésével, és az eszközök, illetve nyersanyagok utóbbi pár évben tapasztalható drámai árcsökkenésével végül ez a folyamat tovább gyorsult.

Generációs konfliktus

A VHS-nél sokkalta jobb kép- és hangminőséget biztosító DVD-t leváltani hivatott következő generációs optikai adattároló formátumok piaci megjelenése szintén jövőre várható, a HD DVD és a Blu-ray korongokon kiadott filmek minden eddigit túlszárnyaló minőséget ígérnek. Az új formátumok tömeges elterjedésére azonban még éveket kell várni, elemzők ugyanis egyöntetűen azt jósolják, hogy a két rivális rendszer piaci csatározása – hasonlóan a Betamax és a VHS közel három évtizeddel ezelőtti rivalizálásához – jelentősen visszafoghatja az eladásokat.

Mindeközben a DVD tovább él és virul majd, és ha figyelembe vesszük, hogy mennyi időbe tellett felülkerekednie a lényegesen jobb minőséget nyújtó digitális technológiának az analóg képrögzítési eljárást alkalmazó mágnesszalagnál, könnyen lehet, hogy az új formátumok – melyek a DVD-hez képest korántsem nyújtanak mindenki számára kézenfekvő előnyöket – világméretű elterjedéséhez hosszú-hosszú évekre, vagy akár évtizedekre lesz szükség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés