Hirdetés

Vezeték nélküli zenetovábbítás már a Creative jóvoltából is

Új, hangszórórendszerrel együtt kínált vagy éppen azzal egybeépített iPod-kompatibilis dokkolóállomásokat mutatott be a Creative az „X-Fi Your Home” sajtórendezvény keretén belül. Az X-Fi Sound System i600, a PlayDock i500, illetve a TravelSound i típusú kiegészítők a korábbi, ZEN Vision:M/V V Plus családhoz fejlesztett eszközökhöz hasonlóan a szokásos töltő és adatátviteli funkciók mellett hangszóróként is használhatók, a legfejlettebb típus pedig adott esetben még a médialejátszó hangképét is szebbé varázsolhatja.

A Apple iPodjaihoz passzoló X-Fi Sound System i600 három főbb komponensből és egy távirányítóból áll. A számítógéppel összekötött dokkolóhoz egy 2.1-es hangrendszer csatlakozik, melynek 35 W (RMS) teljesítményű szatellitjeit akár a falra is fel lehet szerelni, míg a 8 hüvelyk átmérőjű, 130 W (RMS) teljesítményű mélysugárzó a földön helyezkedhet el. A rendszer a dinamikát javító 24-bit Crystalizer, illetve a 3D-s hangképet szimuláló CMSS-3D technológiákat tartalmazza az X-Fi rendszer repertoárjából, így a dokkolóba épített hangprocesszor a gyártó ígérete szerint új magasságokba emelheti az iPod zenelejátszó hangzásvilágát. Az X-Fi Sound System i600 mindemellett analóg hangbemenettel, hangkimenettel, valamint videokimenettel is rendelkezik, a szett így igény szerint összeköthető a háztartásban megtalálható legtöbb szórakoztatóelektronikai berendezéssel.

Sztereó hangszórópárral, illetve mélysugárzóval egészíti ki az iPod médialejátszókat a Creative PlayDock i500 típusú dokkolója is, mely a fentebb bemutatott típussal ellentétben nem helyhez kötött megoldás, hanem a lejátszókkal együtt hordozható. Az erre a célra fogantyúval is ellátott dokkoló a Wide Stereo Effect nevű technológiát kamatoztatva igyekszik minél élethűbb sztereó élményt szolgáltatni, a korlátozott méretek miatt azonban itt már nem szabad csodát várni a 48 W (RMS) összteljesítményű rendszertől. A távirányítható dokkoló kettős tápellátással rendelkezik: az erősítő vagy a hálózati adapterről vagy nyolc darab C típusú (baby) elemtől kapja a működési feszültséget – utóbbiak maximum 16 órányi zenehallgatást bírnak 1 wattos kimeneti teljesítmény mellett.

A most bemutatott készülékek közül a leginkább kompakt megoldásnak a Creative TravelSound i típus ígérkezik. Ez a csatornánkénti 4 W (RMS) teljesítményt kínáló hangdoboz-dokkoló mindössze 755 grammot nyom, és körülbelül akkora, mint egy átlagos méretű könyv. A Wide Stereo Effect technológiával felruházott dokkoló összesen négy, egyenként 36 milliméteres sugárzót tartalmaz, mindemellett dedikált mélyhang-kimenettel és vonalszintű bemenettel is rendelkezik. A TravelSound i is működik elemről: a rendszer beéri négy AA típusú (ceruza) elemmel is, melyekkel akár 25 órán keresztül is üzemelhet (10 mW kimeneti teljesítmény mellett).

Az iPodokhoz szánt dokkolók mellett új, vezeték nélküli jeltovábbítást kínáló komponenseket is bemutatott a Creative. Az X-Fi hangrendszer részeként hamarosan kapható Creative Xdock egy iPod dokkolóból és egy vezeték nélküli jeladóból áll, mely a külön megvásárolható X-Fi Wireless Receiver eszközöknek játssza át a hangot a megfelelő formában, maximum 30 méteres távolságon belül. A vevőhöz gyakorlatilag bármilyen, jack vagy RCA csatlakozókkal ellátott, analóg jeleket fogadó sztereó hangrendszer csatlakoztatható.

Az X-Fi Wireless Receiver természetesen nem csak az iPod hangját tudja fogadni a Creative Xdock közreműködésével: az Xmod Wireless a korábban bemutatott Xmod mintájára a számítógép hangját szólaltatja meg, illetve a hangjelet képes vezetékek nélkül továbbítani a korábban említett maximális 30 méteres távolságba. A rendszer az egyszerű jeltovábbításon túl a felhasználó igénye szerint fel is javíthatja a hangzást a dinamikatartományt kiterjesztő X-Fi Crystalizer, illetve a virtuális térhangzást produkáló X-Fi CMSS-3D technológiák által.

A Creative új iPod dokkolói, illetve vezeték nélküli eszközei az elkövetkezendő hónapokban Magyarországon is a boltokba kerülnek, a termékek várható fogyasztói árával kapcsolatban azonban egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés