Hirdetés

A VESA bejelentette a DSC szabványt

A kijelzők felbontása manapság drámai mértékben nő, amivel ugyan még lépést tartanak a különféle képi adattovábbításért felelős interfészek, de ilyen mértékű fejlődés mellett könnyen kitalálható, hogy a jövőben korlátokba ütközhet a piac. Jelen pillanatban a HDMI, a DisplayPort és a többi interfész tömörítetlen formában továbbítja a képi adatot (opcionálisan hanggal kiegészítve), ami egy meglehetősen szimpla megoldásnak tekinthető, de jó minőséget és alacsony késleltetést biztosít. Ahhoz azonban, hogy egy 4K-s felbontású kép 60 Hz-es frissítéssel átmenjen az interfészeken komoly sávszélességre van szükség, mely egyelőre megvan, de gondolni kell arra, hogy a felbontás tovább nő, és a frissítési frekvencia szempontjából sem feltétlenül kell leragadni 60 Hz-nél.

A VESA és a MIPI a fentiek miatt kidolgozta a DSC (Display Stream Compression) szabványt, melyet még 2012-ben kezdtek el fejleszteni és az 1.0-s verzió lényegében mára el is készült. A koncepció az, hogy a képi adat tömörítve közlekedjen a vezetéken belül, ami nyilvánvalóan kisebb sávszélességigényt jelent. Ehhez a kimenetnél egy DSC kódoló, míg a bemenetnél egy DSC dekódoló szükséges, és tulajdonképpen kész is. Persze a részletek tekintetében a helyzet nem ilyen egyszerű, ugyanis meg kell őrizni a képminőséget, és nem árt, ha a késleltetés sem nő túlzottan.


[+]

A DSC szabvány vizuálisan veszteségmentesen tömörít. Ez azt jelenti, hogy matematikai szempontból veszteséges tömörítésről van szó, viszont ez a végeredmény szempontjából nem észrevehető. Eközben a DSC szabvány a jellemző információátvitel mellett 66%-kal csökkenti a terhelést, vagyis jóval kevesebb sávszélesség szükséges a tömörítetlen képi adattovábbításhoz viszonyítva. A kódolás és a dekódolás is csak enyhén növeli a késleltetést, viszont extra hardvert igényel az aljzatoknál, ami enyhén növeli az adott termék gyártásának költségét.

A VESA szerint a DSC az 1.3-as DisplayPort interfésszel képes a 7680x4320 pixeles kép továbbítására 60 Hz-es frissítés mellett. Ha tényleg vizuálisan veszteségmentesen tömörít a rendszer, akkor egy igen reális alternatíváról van szó az extrém felbontásokkal tarkított jövőt illetően.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés