Hirdetés

A VESA szerint jöhet a micro-DisplayPort csatlakozó és a mobil 4K-s forradalom

A többek között a DisplayPort szabványért is felelős Video Electronics Standards Association, azaz a VESA a kor kihívásait figyelembe véve megkezdte a mini-DisplayPortnál is kisebb DisplayPort csatlakozóra vonatkozó szabvány kidolgozását. A nem meglepő módon micro-DisplayPort névre hallgató fejlesztés fő csapásiránya, hogy kiszolgálják az okostelefonok, a tabletek, valamint az ultravékony notebookok építése során felmerülő igényeket. Az új szabvány megalkotásának első lépése az aljzat, valamint a kábel és a dokkoló csatlakozók fizikai paramétereinek lefektetése a fent említett eszközök által támasztott korlátok figyelembevételével.

A képen látható mini-DisplayPort és normál méretű DisplayPort mellé érkezhet egy harmadik, ezeknél jóval kisebb fizikai helyet igénylő megoldás.
A képen látható mini-DisplayPort és normál méretű DisplayPort mellé érkezhet egy harmadik, ezeknél jóval kisebb fizikai helyet igénylő megoldás.

Mindezt úgy kell megoldani, hogy a DisplayPort szabvány előnyös tulajdonságai ne vesszenek el, tehát képes legyen a 4K-s kijelzők meghajtásához elegendő sávszélességet biztosítani és a már meglévő, illetve korábbi DisplayPortot támogató eszközökkel együttműködni. Mivel a micro-DispayPort szabvány végleges formájában leghamarabb 2014 második negyedévében láthat napvilágot, így a csatlakozó méretére vonatkozóan egyelőre nincs információ, de jóval kompaktabb kialakításra van kilátás, mint az 5,4 x 8,3 mm-es méreteket felvonultató mini-DisplayPort. Viszont a célok között az már biztosan szerepel, hogy az adatátvitelre szolgáló kábel legalább 1,5 méter hosszú lehessen anélkül, hogy ismétlőre vagy egyéb aktív komponensre lenne szükség a használatához.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés