Hirdetés

Vélemény: most sem a GameWorks a hibás egy újabb játék problémáiért

Az Ubisoftra rájár a rúd a PC-piacon, hiszen régóta nem tudnak letenni az asztalra egy normálisan optimalizált PC-s portot. Az év közepén megjelent Watch Dogs című alkotásra talán mindenki emlékszik, de most az Assassin's Creed Unity című játék borzolja a kedélyeket, amely a valaha készült legrosszabb PC-s portnak tekinthető.

Mára az Assassin's Creed Unity kapcsán nincs olyan dolog, amit ne hibáztattak volna az elemzők, a játékosok, vagy maga az Ubisoft. Csak idő kérdése volt, hogy a GameWorks újra célkeresztbe kerüljön, hiszen ha visszagondolunk az eddig megjelent alkotásokra, akkor nem igazán lehet felsorolni olyan GameWorks címet, amely normálisan lett volna optimalizálva. Külső szemlélőként logikus ismét ezt a rendszert hibáztatni, de ahogy korábban már megírtuk, a GameWorks koncepciójának a stabilitási problémákhoz, a grafikai hibákhoz, illetve az extrém belassulásokhoz nem lehet sok köze.

Az Assassin's Creed Unity esetében szintén felhozható, hogy minden GameWorks effekt egyenként kikapcsolható, és ahogy a Watch Dogs esetében, az alapproblémákat ezek inaktiválása nem oldja meg. Nem beszélve arról, hogy az Ubisoft hivatalosan NVIDIA GeForce GTX 680 és AMD Radeon HD 7970 VGA-kat ajánl a játékhoz minimum, vagyis ennél gyengébb hardverekkel még minimális grafikai beállításokkal sem garantált az akadásmentes programfuttatás. Az NVIDIA is hivatalosan azt javasolja a GeForce GTX 680 VGA-t birtokló ügyfeleinek, hogy minden effektet kapcsoljanak ki, különben nem lesz meg a játszható sebesség.

A javítások után arcra is lehet számítani
A javítások után arcra is lehet számítani

Szintén több helyen felmerült, hogy az egyes GameWorks effektek, mint például a PCSS, azaz a jó minőségű lágy szélű árnyék nagyon sokat ront a teljesítményen. Ehhez hasonló effektek évek óta vannak a játékokban, és valóban azok aktiválása közel sem okoz lényeges lassulást, de annak is megvan az oka, hogy az Assassin's Creed Unity miért ilyen. A GameWorks egy olyan csomag, amelynek alapkoncepciója, hogy az egyes effekteket a fejlesztők készen kapják, és azokat csak fel kell használni. Ez kimondva borzalmasan egyszerűnek hangzik, de a valóságban hihetetlenül nehézzé teszi a teljes rendszer optimalizálását.

A legtöbb esetben az adott program videojáték-motorjához írják a fejlesztők az effektet, míg a GameWorks koncepciója azt igényli, hogy a kész effekt alá írjanak a videojáték-motorba egy optimalizálást, amivel az effekt kompatibilis lesz és egyben hatékonyan fut. Ezt egy építkezős példával jól lehet szemléltetni, hiszen amikor egy házat épít valaki, akkor az alapoktól kezdi, majd jönnek a falak és végül a tető. Az effektek tekinthetők a tetőnek, és a GameWorks tulajdonképpen azt követeli meg, hogy a már meglévő tetőhöz legyenek megépítve a falak. Ezt érezhetően nagyon nehéz kivitelezni az építkezés szempontjából, és hasonlóan nehéz a programfejlesztés oldalán is. Ennek az eredménye, hogy az Assassin's Creed Unity esetében a PCSS, illetve a TXAA effekt rosszul fut, tehát szimplán nem jól lett a tető alá illesztve az a bizonyos fal.

Ez sem a GameWorks hibája, hiszen az Ubisoft tudta jól, hogy ez a koncepció mivel jár, így vállalták annak a kockázatát is, hogy az integrálás eredménye sem a teljesítményben, sem pedig a minőségben nem lesz jó, ha nem írják meg alá megfelelően az adott videojáték-motort. Az NVIDIA ráadásul sosem állította, hogy a GameWorks a teljesítmény szempontjából egy tökéletes megoldás. A rendszer célja csupán az, hogy az effektet készen kapják a fejlesztők és úgy integrálhassák. Az optimális teljesítmény és hardverkihasználás elérése ennél a koncepciónál nem kritikus tényező, és sosem lesz az. Fut ahogy fut, a lényeg, hogy stabil legyen. Ezt a kritériumot a GameWorks most is teljesíti.

Egy darabig valószínűleg még folynak az elemzések, hogy ki az igazi bűnös az Assassin's Creed Unity hibáiért és optimalizálatlanságáért, de jó hír, hogy az Ubisoft már belátta, hogy ezt maguk rontották el, és hivatalosan is elismerték, hogy dolgoznak a javításokon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés