Hirdetés

Vékony kliens pendrive alakban

A kanadai székhelyű Route1 új eszközt dobott piacra, melyet az első USB-s vékony kliensként aposztrofál. A koncepció lényege, hogy bárhonnan el lehessen érni egy vállalat központi helyen futó irodai alkalmazásait, anélkül, hogy ehhez akár a programokat, akár a dokumentumokat hordozni kelljen – ez szigorúbb biztonsági házirend alkalmazását teszi ugyanis lehetővé, és az eszköz elvesztése esetén nem kell tartani az adatok illetéktelen kezekbe jutásától.

A MobiKEY nevű eszköz persze nem a szó szoros értelmében vett vékony kliens, hiszen nem rendelkezik önálló processzorral, RAM-mal, beviteli eszközökkel vagy más alkatrészekkel, interfészekkel. A MobiKEY külsőleg egy pendrive-hoz hasonlít, amely Windows 2000, XP vagy 2003 operációs rendszert futtató PC-re, notebookra rákapcsolható, így annak erőforrásait veszi igénybe a munka során.

Az eszköz egy kisméretű, ITSEC-E4 tanúsítású smart cardot tartalmaz, melynek segítségével automatikusan bejelentkezik a Route1 által fenntartott MobiNET szolgáltatás révén a legfeljebb öt megadott távoli hálózatba. A MobiKEY 1024-4096 bites aszimmetrikus kulcsokat alkalmaz, magához az adatátvitelhez pedig 128 bites (igény szerint 256 bites) AES titkosítást használ.

Az úgynevezett Virtual Private Office környezet megteremtéséhez szükséges szoftver a MobiKEY csak olvasható memóriájából indul, a Route1 szerint a munka semmilyen nyomot nem hagy hátra a zombivá tett gazda-PC merevlemezén; elvesztése esetén pedig azonnal kitiltható a vállalati rendszerből. A kis eszköz még ebben az évben elérhetővé válik, 399 dolláros (USD) árához a felhasználók azonosítását és a rendszer menedzsmentjét biztosító MobiNET szolgáltatás havi 20 dolláros előfizetési díja járul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés