Hirdetés

Befalazott vékony kliensek a Chip PC-től

Az Észak-Amerikában és Európa több országában jelen lévő Chip PC vállalati környezetbe szánt vékony klienseket gyárt, melyekhez Xcalibur néven menedzsmentszoftvert is biztosít. A vállalati rendszergazdáknak számos okuk van, hogy kedveljék az asztali PC-k helyett szervereken és vékony klienseken alapuló rendszereket, az előnyök között elsősorban a biztonság és a hatékonyabb felügyelet említendő. A gyártó új, Jack-PC névre keresztelt vékony kliense esetében mindehhez hozzávehetjük, hogy ellopni sem túl könnyű – az eszköz ugyanis falra, bútorra szerelt vagy süllyesztett szerelvénydobozban kap helyet, és feltűnés nélkül simul a konnektorok és hálózati csatlakozók sorába.

A Jack-PC három változatban kapható. Az EFI-6700 egy 333 MHz-es AMD Au1550 Alchemy processzorral rendelkezik, DDR400-as memóriája 64 MB kapacitású, míg MS Windows CE.NET 5.2 operációs rendszerének elhelyezését egy 32 MB-os disk-on-chip (DOC) biztosítja. 4 MB külön videomemóriával gazdálkodó grafikus vezérlője legfeljebb 1280x1024 pixel felbontást garantál 24 bites színmélység mellett. Ez a modell négy USB 2.0 porttal, mikrofonbemenettel és vonali kimenettel, valamint analóg monitorcsatlakozóval szolgál, Fast Ethernet hálózati interfésze a dobozon belül kapott helyet. A készülék tápellátásáért egy külső 5 voltos tápadapter felel.

Az EFI-6800 jelű modell már 500 MHz-en futó Au1550 Alchemy processzort, 128 MB DDR400-as memóriát és 64 MB DOC-t tartalmaz. Grafikus vezérlőjének képességei megegyeznek a kisebb típuséval, azonban a videomemória mérete 8 MB-ra nőtt. A táplálás ez esetben az IEEE 802.3af szabványnak megfelelően a hálózati kábelen keresztül történik (Power over Ethernet, PoE). A csatolók sorában négy USB 2.0-t, két audioportot és egy D-Sub kimenetet találunk.

A processzor és a memóriakiépítés tekintetében a középső modellel egyező az EFI-6900, mely azonban 1600x1200 pixel felbontású képet is adhat, DVI-I csatlakozójára pedig mind analóg, mind digitális bemenettel ellátott monitor csatlakoztatható. Emellett megtalálható a négy USB 2.0, a két audioport, valamint a PoE táplálást biztosító belső Fast Ethernet interfész. Mindhárom típus audiovezérlője 16 bites sztereó hangokat kezel, és VoIP hangátvitelhez szükséges kodekkel is rendelkezik.

A vékony kliensek Microsoft és Citrix rendszerekbe is beilleszthetők, a támogatott szerverek listáján a Windows NT Server 4.0 Terminal Edition, a Windows 2000 Server, a Windows 2003 Server (.NET), a Citrix WinFrame, illetve a Citrix MetaFrame található. A Jack-PC gépek illeszkednek a Chip PC Flex-Jack termékcsaládjába, melyben például ugyancsak szerelvénydobozba rejthető négyportos, menedzselt Fast Ethernet switchet vagy 802.11g szabvány szerinti Wi-Fi hozzáférési pontot is kínálnak. Az eszközök mind igen kis fogyasztásúak, ebből következően hűtést sem igényelnek.

A Jack-PC EFI-6700, EFI-6800 és EFI-6900 ára rendre 299, 399, illetve 499 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés