Hirdetés

Végre a dedikált GPU-k is húzták a GPU-piacot

Az AMD és az NVIDIA is 30% fölötti növekedést ért el az asztali GPU-k piacán az előző negyedévhez képest.

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2016-os esztendő harmadik negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. Ezúttal jóval kedvezőbb eredmények születtek, mint az első két negyedévben, legalábbis kiemelve a dedikált GPU-k szegmensét, ugyanis most ezek a termékek húzták a teljes GPU-piacot. Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy szinte minden területen pozitív változás történt az előző negyedévhez viszonyítva, ami összességében 20,4%-os növekedésben csúcsosodott ki szekvenciálisan, de szezonálisan, azaz az előző évhez képest ez az eredmény már csak 0,3%-os növekedésre volt elég. Éves szinten ráadásul az asztali piacra szánt grafikus vezérlők iránt 4%-ot esett a kereslet, de a mobil piac 3%-os növekedést tudott felmutatni.

Az Intel az asztali piacon 4,1%-os növekedést könyvelt el, míg a mobil szegmens 18,84%-kal teljesített jobban, így összességében 17,7%-os volt a növekedés az előző negyedévhez viszonyítva.

Az AMD esetében az asztali piacra szánt APU-k iránt 10%-kal csökkent a kereslet, de a mobil APU-k eladása 19,1%-kal nőtt. A VGA-k szempontjából az asztali piacon 34,7%-os, míg a mobil termékek esetében 23%-os növekedést könyvelt el az AMD szekvenciálisan. Ezek összességben 15,4%-os növekedést jelentettek.

Az NVIDIA esetében az IGP-k szokás szerint nem jutnak szerephez, így a zöldek a VGA-k szempontjából az asztali piacon 39,8%-os, míg a mobil termékek esetében 38,7%-os növekedést produkáltak, ami összességében 39,3%-os javulást jelent az előző negyedévhez képest.

Látható, hogy az asztali dedikált GPU-k piaca pezsgett, bár azt hozzá kell tenni, hogy az NVIDIA idei második negyedéve különösen gyenge volt ebből a szempontból, hiszen az első negyedévhez képest 28,15%-os visszaesést könyveltek el korábban, vagyis a harmadik negyedév lényegében ezt a visszaesést hozta vissza némi kamattal. Az AMD ezzel szemben az előző év második negyedéve volt nagyon gyenge, és azóta produkálnak folyamatos stabil növekedést asztali dedikált GPU-k piacán.

A mobil és az asztali VGA-piacra szánt termékekre egyébként szekvenciálisan 35,6%-kal nőtt a kereslet, ami az NVIDIA előző negyedéves komolyabb visszaesése miatt egy kicsit csalóka, de éves szinten is 10,1%-os a növekedést, vagyis jó ideje ez az első ténylegesen pozitív eredmény a szegmensen belül.

Érdekesség, hogy amíg az Intelnél az eladott processzorok 99%-a tartalmaz IGP-t, addig az AMD esetében ez az arány csak 66%. Ez azonban annak is köszönhető, hogy az utóbbi cég az OEM-piacra számos olyan APU-t szállít, amiben az IGP le van tiltva, és ezek a GPU-piac szempontjából értelemszerűen nem mérvadóak.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2016 harmadik negyedévében
Típus Részesedés
2016 Q3 (aktuális)
Részesedés
2016 Q2 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Részesedés
szezonális változása
AMD 13% 13,5% -0,6% 1,5%
Intel 70,9% 72,6% -1,6% -1,9%
NVIDIA 16,1% 13,9% 2,2% 0,4%

Az Matrox szokás szerint kimaradt az elemzésből, mivel olyan VGA-t már nem adnak el, amelyik nem AMD-től származó lapkát használ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés