Hirdetés

Hét éve zárt utoljára gyengébb negyedévet a GPU-piac

Szinte minden szempontból visszaesés történt, alig voltak pozitívban a mutatók.

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2016-os esztendő második negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. Ezúttal sem örülhetett senki az eredményeknek, mivel legutoljára a 2009-es esztendő első negyedéve sikerült csak rosszabbul, vagyis a piac tovább zsugorodik. Szezonálisan 4, míg éves szinten 10 százalékos visszaesésről beszélhetünk.

Az Intel az asztali piacon 4,5%-os csökkentést könyvelt el, viszont a mobil szegmens 1,4%-kal teljesített jobban, de ez így is összességében 0,7%-os csökkentést jelentett az előző negyedévhez viszonyítva.

Az AMD esetében az asztali piacra szánt APU-kra 22,2%-kal csökkent, míg a mobil APU-kra 0,4%-kal esett vissza a kereslet. A VGA-k szempontjából az asztali piacon 4,3%-os növekedést, míg a mobil termékek esetében 3,7%-os csökkenést könyvelt el az AMD szekvenciálisan. Ezek összességben 1,4%-os csökkenést jelentettek.

Az NVIDIA esetében az IGP-k szokás szerint nem jutnak szerephez, így a zöldek a VGA-k szempontjából az asztali piacon 28,15%-os, míg a mobil termékek esetében 5,7%-os csökkenést produkáltak, ami összességében 20%-os visszaesést jelent az előző negyedévhez képest.

A mobil és az asztali VGA-piacra szánt termékekre szekvenciálisan 14,19%-kal csökkent a kereslet, de éves szinten már csak 1,3%-os visszaesésről beszélhetünk. A piac szűkülése láthatóan folytatódik.

Érdekesség, hogy amíg az Intelnél az eladott processzorok 99%-a tartalmaz IGP-t, addig az AMD esetében ez az arány csak 66%. Ez azonban annak is köszönhető, hogy az utóbbi cég az OEM-piacra számos olyan APU-t szállít, amiben az IGP le van tiltva, és ezek a GPU-piac szempontjából értelemszerűen nem mérvadóak.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2016 második negyedévében
Típus Részesedés
2016 Q2 (aktuális)
Részesedés
2016 Q1 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Részesedés
szezonális változása
AMD 13,5% 13,2% 0,4% 2,8%
Intel 72,6% 70,1% 2,4% -2,7%
NVIDIA 13,9% 16,7% -2,8% -0,2%

Az Matrox szokás szerint kimaradt az elemzésből, mivel olyan VGA-t már nem adnak el, amelyik nem AMD-től származó lapkát használ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés