Hirdetés

PCIe csatolós gyorsítókártya Cell processzorral

A speciális feladatokat ellátó szerverekbe, munkaállomásokba régóta készítenek olyan gyorsítókártyákat, melyek egyfajta koprocesszorként segítik a CPU munkáját, akár az általános számítási teljesítményt növelve, akár meghatározott algoritmusok gyors futtatását lehetővé téve. Az ilyen kártyák rendszerint PCI-X vagy újabban PCI Express interfészen keresztül kapcsolódnak a rendszerhez, de az AMD kezdeményezésére közvetlenül a processzorral kommunikáló, HyperTransport csatolós koprocesszorok terjedésére is számíthatunk.

Az IBM, Sony és Toshiba által készített Cell processzor a köztudatba főként a PlayStation 3 játékkonzol szíveként fészkelte be magát, ám a fejlesztők igyekeznek arról is gondoskodni, hogy szerverekben, munkaállomásokban is teret nyerjen az összetett, nagy számítási kapacitású lapka. Ennek érdekében az IBM egyik szoros partnere, a Mercury Computer Systems már korábban bejelentette saját Cell-alapú blade szerverét, illetve a megfelelő alkalmazások létrehozását segítő komplett fejlesztőplatformját, most pedig egy Cell processzor köré épülő általános célú gyorsítókártyát mutatott be.

A SIGGRAPH 2006 konferencia és kiállítás keretében debütáló Cell Accelerator Board (CAB) PCI Express csatolófelülettel rendelkezik, amely ugyan nagyobb késleltetést eredményez, mint a HyperTransport, ugyanakkor szélesebb körben használható. Az ATX szabványnak megfelelő kialakítású kártyán a Cell Broadband Engine 1 GB Rambus XDR memóriához fér hozzá közvetlenül, egy I/O-chipen keresztül pedig további 4 GB DDR2 memória áll rendelkezésére. A 2,8 GHz-es órajelen futó Cell processzor köré épülő gyorsítókártya 179 GFLOPS számítási teljesítménnyel egészíti ki a gazdarendszer kapacitását.

A Mercury a MultiCore Plus csomaggal Linux és Windows XP operációs rendszerek alatt használható szoftvercsomagot kínál, amely a rendszer erőforrásainak elosztását biztosító middleware mellett meghatározott feladatokra optimalizált fejlesztőeszközöket és programkönyvtárakat is tartalmaz. A gyártó egyelőre korlátozott számban szállítja a CAB kártyákat, melyek széles körben 2007 első negyedévétől válnak elérhetővé. Egy kártya ára 7999 dollár, ám nagyobb mennyiségre a Mercury kedvezményt ad. Fejlesztési feladatokhoz kész munkaállomásokat is fognak forgalmazni Opteron processzorokkal és Linux vagy Windows operációs rendszerrel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés