Hirdetés

Váratlanul megugrott a DDR4 memóriák ára

Az okostelefonokat gyártó cégek okozták a kialakult helyzetet, és a memóriagyártóknak a PC kevésbé fontos.

A DDR4 memóriák ára a megjelenés óta látványos ütemben csökken, és idén már igen kellemes szintre állt be, de az elmúlt két hétben inkább áremelkedést lehetett látni. Valójában már október elején érzékelhető volt egy enyhe drágulás, de a hónap közepén vált a helyzet látványossá, így a memóriák ára már majdnem elérte az év elejei szintet.

A DigiTimes információi szerint a problémát az okostelefonokat gyártó cégek okozzák, ugyanis az év végi rohamra több memóriát rendelnek, ami kedvezőtlen a PC-s gyártók számára, mivel a memóriagyártók utóbbi piacot helyezik háttérbe. Emiatt a PC-gyártók felé késve teljesíthetik a megrendeléseket, ami végeredményben általános áremelkedéshez is vezet.

Korábban egyébként az okostelefonok annyira nem érintették a DDR4 memóriák árazását, aminek az az oka, hogy az idei évben jött számos olyan mobil készülék, amely LPDDR4 memóriát használ. Emiatt az idei év vége egy speciális helyzetet teremt, mivel a memóriagyártók szimplán rosszul mérték fel a várható igényeket, bár mentségükre legyen mondva, hogy történtek váratlan események is, mint a Samsung Galaxy Note 7 telefon gyártásának beszüntetése. Ennek a terméknek a hiánya természetesen egy kisebb piaci rést teremtett, amit szinte minden nagyobb gyártó próbál befogni, és ehhez többletrendeléseket kellett leadni.

A jó hír, hogy a komponensgyártók, így a memóriagyártók is fel vannak készülve az ilyen helyzetekre, így a hiány még novemberben, vagyis az ünnepi szezon legforróbb hónapjában nem fogja érezteti a hatását, de decembertől kezdve már igen, így nincs kizárva, hogy tovább drágulnak a DDR4 memóriák, illetve az erre építő rendszerek. A memóriagyártók minden bizonnyal reagálnak majd a problémára, de nem olyan egyszerű csak úgy hirtelen megnövelni a gyártókapacitást, így két-három hónap szükséges lesz ahhoz, hogy újra normális szintre kezdjenek visszatérni a DDR4-es memóriaárak.

Előzmények

Hirdetés