Hirdetés

Menetel a G.Skill: 128 GB 3333 MHz-es CL14-es DDR4-et mutattak be

A Broadwell-E IMC-jének és a Samsung memóriachipjeinek kombinálása úgy tűnik, kedvezett a hihetetlen paramétereknek.

A G.Skill neve biztosan egybeforrt már a tuningmemóriákkal, de egyéb irányokba is elindult a vállalat, ahogy a szélsebes RAM-ok mellett a Computexen is láttuk. Ezúttal a San Franciscoban tartott Intel Developer Forum alkalmából mutattak be új memóriakiteket, amikben semmi extra nem található, hacsak nem tekintjük extrának a DDR4-es piac tempójának diktálását. Hihetetlen kapacitás mellett léptek ugyanis előre, mind frekvencia, mind késleltetés tekintetében.

G.Skill TridentZ 128 GB DDR4 CL14 3333 MHz-en
G.Skill TridentZ 128 GB DDR4 CL14 3333 MHz-en [+]

Elsőként egy 128 GB összesített méretű, 8 db 16 GB-os modulból álló TridentZ DDR4 csomag az érdekes, amellyel 3333 MHz órajelet garantálnak CL14-14-14-34 időzítések mellett, 1,35 voltos üzemfeszültséggel, feltéve, hogy a használt processzor integrált memóriavezérlője bírja mindezt. Jelenleg a piacon nem kapható ilyen, így némi szerencse is kell a dologhoz. Az általunk is tesztelt Broadwell-E azonban az előd Haswell-E memóriavezérlőjénél fejlettebbet kapott, ami 2400 MHz-ig biztosan elég. Aggódni azért nem kell, így is elég jó eséllyel hajthatunk – megfelelő alaplappal rendelkezve – az előbbi magas órajelre. Azért fontos mindez, mert az emelt feszültség és a sok modul az alaplap memória-alrendszerének tápellátását terheli meg a szokásosnál jobban, amit így is bírnia kell. A sok modul, valamint a modulonkénti sok chip a hatalmas kapacitás mellett, ráadásul a magas tempóval karöltve pedig a processzorban levő IMC-re ró alapos többletterhet, amit nem mindegyik chip tud garantáltan meghajtani.

G.Skill TridentZ 64 GB DDR4 CL13 3333 MHz-en
G.Skill TridentZ 64 GB DDR4 CL13 3333 MHz-en [+]

A rendezvényen egy csúcskategóriás X99-es darabban, az Asus ROG családjába tartozó, születésnapi kiadású Rampage V Extreme 10 deszkában futott névleges értékein a memóriacsomag, egy válogatott Intel Core i7-6800K társaságában. A másik üzemelő rendszer sem sokkal maradt el, aminek az alapját egy szintén Asus X99-Deluxe II biztosította, ugyanolyan processzorral. Itt némi visszalépés a 8x8 GB-nyi memóriamodul, de ezek eredményét, a 64 GB-ot sem lehetett eddig 3333 MHz-en, CL13-13-13-33 névleges időzítésekkel látni, ha nem alkalmaztak memóriatuningot. Ugyanúgy egy TridentZ kitről van szó, ami szintén 1,35 V-ot kér.

G.Skill Ripjaws SO-DIMM 32 GB DDR4 CL16 3333 MHz-en
G.Skill Ripjaws SO-DIMM 32 GB DDR4 CL16 3333 MHz-en [+]

A 3333 MHz-es Ripjaws DDR4 modulok SO-DIMM foglalatba már csak a kínálat krémjét adják, 2x16 GB formájában. Ezek is 1,35 V-on tudják a névleges CL16-18-18-43-as késleltetést ezen a frekvencián, és nem csak notebookokban, hanem ITX alaplapokban, egyedi vagy gyári mini-PC konfigurációkban is hasznosíthatók. A bemutató egy Skylake CPU-val felszerelt Intel Skull Canyon NUC6i7KYK-ban történt. Ez a kit és a két előbb ismertetett asztali társa is a Samsung új, 8 gigabites DDR4 IC-ire épül.

A tajvani gyártó elkötelezett a túlhajtás mellett is, amit ékes példával bizonyít, hogy ezúttal is volt élő tuning. Mindezen felül a G.Skill az Intellel és az Asus-szal együttműködésben “Overclocking Innovation” néven egy szép kezdeményezést is indított. Megosztják egymással és elemzik az efféle rendszerek (különösen a Broadwell-E és a magas sűrűségű DDR4-ek) túlhajtási információit, viselkedését, sajátosságait. Mindezeket azonban nem öncélúan, hanem a szakmédia, iparági elemzők, hardverfejlesztők rendelkezésére is bocsájtják önzetlenül, vagy esetlegesen "think tank" jelleggel további közös előrelépés reményében. Azon túl, hogy eddig is számos rekord fűződik a G.Skill nevéhez, most is összehozott egyet – méghozzá élőben – Elmor, az Asus híres tuningmestere: elsőként értek el 5731,78 MHz az Intel Core i7-6950X-szel, az eredményt a HWBot-on hitelesítették. A rekordhoz természetesen G.Skill memóriát, és egy Asus  ROG Rampage V Edition 10 alaplapot használtak.

A G.Skill tuningban is jeleskedik A G.Skill tuningban is jeleskedik
A G.Skill tuningban is jeleskedik [+]

Ezúttal is fontos kiemelni, hogy a JEDEC szabvány szerint a 2133 MHz-es órajel a szabványos 1,2 V-os feszültség mellett, de az említett termékek mindegyike XMP-t is támogat, amivel az effektív órajel 3333 MHz lehet. A szabványosítás hiánya miatt ugyanakkor a fenti G.Skill memóriák által használt paraméterek elérése a CPU/notebook szempontjából tuningnak számít, vagyis a stabilitásra akkor sincs garancia, ha a memória amúgy bírná a terhelést. Asztali környezetben ez még nem olyan nagy probléma, de a legtöbb mobil gépet az említett órajelek beállítására egyáltalán nem is készítik fel, tehát a vásárlás előtt mindenképp érdemes megkérdezni az adott notebook gyártóját, hogy a termék támogatja-e a memória tuningját. Nemleges válasz esetén 2133 MHz-en fog működni a rendszer.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés