Hirdetés

Van esély az érkező GeForce-okon az Adaptive-Sync technológia támogatására

A kezdeti nehézségek ellenére úgy tűnik, a VESA Adaptive-Sync technológiája nagyon jó úton halad afelé, hogy az iparág alapvető szabványa legyen a variálható frissítési frekvenciára vonatkozóan. Többek között az AMD már támogatja FreeSync néven, és az Intelnél is elmondták, hogy tervezik a saját implementációikat. Az egyetlen kérdés, hogy az NVIDIA mit tesz, mivel a vállalat a saját, zárt G-Sync technológiáját erőlteti, és az DisplayPort 1.2a aljzatok lehagyásával még az implementáció elméleti lehetősége is kizárt az aktuális GeForce-okon.

Jó hír lehet azonban, hogy az NVIDIA partnerei egyre erősebben kampányolnak az "a" specifikációjú DisplayPort aljzat felhelyezése mellett a következő generációs GeForce-okon, amivel már megoldható lenne az Adaptive-Sync implementáció, vagyis megoldható lenne a szabvánnyal való kompatibilitás. A legfőbb indok a VESA Adaptive-Sync technológia mellett, hogy elképesztően gyorsan terjed. Az elérhető és érkező monitorok, illetve tévék száma fél év alatt elérte a 29-et, miközben a G-Sync technológia támogató elérhető és érkező monitorok száma csak 13, és ehhez is egy év kellett, ráadásul senki sem tervezett tévét G-Sync technológiára építve.

Ennél is nagyobb probléma, hogy az LG és a Samsung teljesen elkötelezett az Adaptive-Sync mellett, ráadásul úgy, hogy ezt nem túl elegáns módon FreeSync néven promótálják, vagyis alapvetően a két legnagyobb monitorgyártó a reklámokban arra buzdítja az embereket, hogy a variálható frissítési frekvenciához Radeonokat vegyenek. Ez kicsit sportszerűtlen a piac egészére nézve, de az LG és a Samsung sokszor cselekszik sértettségből, és a G-Sync technológiát alapvetően egy támadásnak fogják fel.

Hosszabb távon egyértelműen az lenne az ideális, ha az NVIDIA a G-Sync mellé felkínálná az Adaptive-Sync technológia támogatását is. Nem véletlenül kampányolnak ezért a gyártók, ugyanis egy év múlva már hozzávetőleg 100 ilyen kijelző lehet majd a piacon, miközben a G-Sync mellett igazából csak az Acer és az ASUS áll ki teljes mellszélességgel. Ezek a cégek eléggé ismertek, és a vásárlók körében általánosan kedveltek is, de szinte kizárt – és nem is lenne észszerű –, hogy mennyiségben tartsák a lépést a piac többi tagjával, azaz éves szinten 15-30 darab G-Sync technológiát támogató új kijelzőt jelentsenek be.

Az aktuális pletykák szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az Adaptive-Sync technológia támogatása meg lesz oldva a következő generációban a GeForce vonalon is, de ezt az NVIDIA továbbra is G-Sync néven emlegetheti, vagyis tulajdonképpen a G-Sync átalakulna. Ezzel a kialakult márkanevet nem kellene eldobni, ami egyrészt amúgy is logikátlan lenne, másrészt meg lenne oldva az Adaptive-Sync technológiát támogató kijelzők kezelése. A problémát pusztán a G-Sync licenc jelenti, amelyet nyilván meg kellene szüntetni. Ez a piac egésze számára nem jelentene problémát, mert így nem kell csak azért magasan tartani a monitorgyártóknak az árat, mert az NVIDIA így szeretné, viszont a zöldeknek el kell gondolkodni azon, hogy miképpen tudnák beszedni ugyanazt a pénzmennyiséget a cégektől úgy, hogy közben a másik szabványt támogatják. Erre az egyik lehetőség a G-Sync hitelesítés.

Mint ismeretes a VESA az Adaptive-Sync technológiára vonatkozóan megköveteli az alapvető hitelesítést, de nem zárja ki, hogy a gyártók alternatív hitelesítési formákat vezessenek be. Tulajdonképpen az AMD által használt FreeSync egyik célja pont az, hogy a termékeikkel a kijelzőket még a VESA igényein felül is beteszteljék. Ezért a monitorgyártók fizetnek egy akkora összeget, amely fedezi a hitelesítési költségeket, cserébe ráragaszthatják a kijelző dobozára a FreeSync emblémát. Ugyanezt az NVIDIA is megteheti a G-Sync esetében. Persze a hitelesítési költség nem lehet olyan ésszerűtlenül magas, mint most a G-Sync licenc, de utóbbi csata már egyébként is veszni látszik. Úgy ez a rendszer amúgy sem ér semmit, ha a monitorgyártók között az LG és a Samsung csak a szabványt hajlandó használni. A normál G-Sync természetesen megmaradhat a normál licenc mellett is, így amelyik gyártó ezt szeretné természetesen építhet rá új kijelzőket is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés