Hirdetés

nForce2 még olcsóbban!

Az AMD platformon nem csupán a processzorok rendkívül olcsók manapság, hanem az alaplapok terén is dúskálhatunk a jobbnál jobb darabok között, méghozzá szinte hihetetlen alacsony áron. A továbbra is teljesen életképes VIA KT333 chipsetre épülő lapot a legnagyobb nevek kínálatában is bőven nettó húszezer forint alatt találhatjuk, de az egyszerűbb KT400-as lapok is beleférnek ebbe a kategóriába. Nem sokkal feljebb már néhány nForce2 ajánlat is található, ilyen például a nagy népszerűségnek örvendő, bár kicsit ellentmondásos Abit NF7 is.

Most egy újabb versenyzővel bővült a "value" kategória. A Chaintech 7NIL1 Summit lapja talán leginkább az ECS és az ASRock által uralt, meglehetősen nagy piaci szegmens felé kacsingat.


Forrás: www.chaintech.nl

Röviden: rajta van minden, ami számít, és elhagyták azt, ami a legtöbb embernek nem kell. Így az nForce2 chipset jóvoltából megkapjuk és élvezhetjük az ATA133-at, kétcsatornás DDR RAM vezérlőt (akár DDR400-at is, bár itt is megjegyezzük, hogy AMD rendszeren nincs értelme az FSB-nél magasabb sebességen hajtani a RAM-ot, a nyereség elenyésző lesz), valamint a hivatalos 333-as FSB támogatását, a natív USB 2.0-ról nem is szólva. Szintén szól a négycsatornás AC97 C-Media kodek, igaz ezt az igényesebbek inkább fanyalogva fogadják. Adva van még egy 8x AGP port is és egy UTP Fast Ethernet csatlakozó. Ami pedig nincs, illetve csak kevesebb van: PCI slot, ugyanis az alaplap MicroATX-es, így csak 3 PCI bővítőhely található rajta. Ennyi integrált kütyünél viszont még egy átlagos felhasználónak sem kell feltétlen több, így inkább élvezzük a lap egy további kiváló tulajdonságát: kisker áron is nettó húszezer forint körül illik megkapni a boltokban. Tehát alig 1-2 ezerrel magasabb ez az ár, mint a hamarosan megjelenő ASRock K7S8X (SiS746FX) vagy az Acorp 7KT400 (VIA KT400) árai, ezért versenyképes a Chaintech ajánlata.

A nyughatatlanokat biztosan érdekli, hogy túlhajtásra alkalmas-e az alaplap. Alapszinten igen, FSB-t például lehet rajta emelni, de a feszültségekhez és a szorzóhoz nem férünk hozzá. Aki ilyen mélységekben szeretne munkálkodni, inkább nézzen komolyabb tuninglap után, vagy esetleg a processzoron végezhet házi átalakításokat (lásd cikkünket az Athlon XP rejtelmeiről).

A Chaintech alaplapokra 3 év garanciát vállal a hazai disztribútor (Expert Computer).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés