Hirdetés

Utánajártunk az LGA1800-as foglalatnak, ami igazából megegyezik az LGA1700-zal

Az alaplapgyártók egyelőre nem tudják, hogy a Raptor Lake kompatibilis lesz-e a jelenlegi termékekkel, de a felszerelt foglalat biztosan megfelel.

November végén írtunk arról, hogy a Raptor Lake kódnevű fejlesztés az LGA1800-as foglalatba érkezhet, de már a hírben is megjegyeztük, hogy ez megegyezik az LGA1700-zal. Az egész azonban eléggé ködös, mivel logikusan belegondolva miért is lenne kétféle jelzés a tokozásra, ha azok kompatibilisek egymással. Emiatt az alaplapgyártóknál érdeklődtünk a jelenlegi foglalatról, hogy most tulajdonképpen mi is a helyzet LGA1700-zal és LGA1800-zal kapcsolatban.

A kapott információk alapján a jelenlegi Z690-es alaplapokon az LGA1700 néven ismert foglalat található, ami képes fogadni az Alder Lake-S processzorokat, ugyanakkor a vállalatok felhívták a figyelmünket, hogy magára a foglalatra az LGA18xx is rá van írva, ha közelebbről is megnézzük. És tényleg, olvasható is az LGA-17xx/LGA-18xx felirat a fémlemezen, ami elsőre fel se tűnik.


[+]

A jelenlegi processzorok a foglalaton található tűk közül igen sokat nem használnak, ezért is van csak LGA1700-nak jelölve a tokozás, de amúgy maga a foglalat jóval többre képes, amiből ered az LGA1800-as jelölés.

A gyártóktól egyelőre nem tudtuk meg, hogy a következő generációs Intel processzor működőképes-e a jelenlegi alaplapokban. Ez majd az Intel döntése lesz, de nyilván az egész attól függ, hogy használ-e a Raptor Lake olyan tűket a foglalaton belül, amelyek esetlegesen nincsenek fizikailag kivezetve a nyomtatott áramköri lap felé a jelenleg elérhető alaplapokon.

Megtudtuk azonban, hogy a jelenlegi foglalat szándékosan van némileg túltervezve, ugyanis magának a tokozásnak az árát pár tucat extra tű nem nyomja meg jelentősen, hacsak ezek nincsenek kivezetve a nyomtatott áramköri lapra. Emiatt az Intel célszerűnek láthatta most megtervezni azt a foglalatot, amit pár évig használni tudnak, az alaplapok felé pedig majd szükség esetén növelik a kivezetett csatlakozók számát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés