Hirdetés

Szigorít az AI gyorsítók Kínába exportálásán az USA

A friss kormányzati rendelet további hardverek leszállítását akadályozza meg.

Még az elmúlt év augusztusában számoltunk be arról, hogy elvágja a legátfogóbb AI gyorsítóktól Kínát az Egyesült Államok. Ez mára meg is történt, így a keleti nagyhatalom nem éri el a nyugati cégek legjobb, gépi tanulásra tervezett termékeit, ez viszont nem jelent teljes exportkorlátozást, mivel az érintett vállalatok már kínálnak olyan gyorsítókat, amelyek képességei vissza vannak véve olyan szintre, hogy az USA aktuális szabályozása ne vonatkozzon rájuk.

A fentiek miatt az Egyesült Államok egy új kormányzati rendeletben szigorít az eddigi szabályozáson, így további, gépi tanulásra használható hardverektől vágja el Kínát. Ez elsődlegesen az NVIDIA-t érinti, ugyanis az érintett vállalat egyedi tervezésű gyorsítókkal próbálta megkerülni a korábbi limitációkat, de a jövőben erre nem lesz lehetőségük, így kormányzati engedély nélkül az A100 és H100 mellett többek között az A800, H800, L40, L40S és GeForce RTX 4090 is leszállíthatatlan lesz Kínába, illetve további 22 országba.

A friss rendelet egyébként a többi gyártónak is tiltja bizonyos teljesítményű hardverek engedély nélküli szállítását a keleti nagyhatalom felé, tehát általános jellegű a szabályozás, pusztán az NVIDIA-t érinti a leginkább.

Az Egyesült Államok harminc nap haladékot adott az érintetteknek felkészülni az új helyzetre, de a már megkötött megrendeléseket mindenki teljesítheti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés