Hirdetés

Kétrétegű HD DVD-RW technológiát dolgozott ki a Ricoh

Bár még a kétrétegű DVD-k újraírható változata sem került piacra, a DVD Forum egyik prominens tagjaként számontartott Ricoh máris bejelentette, hogy új technológiai eljárást dolgozott ki, melynek segítségével a jövőben lehetővé válik a kétrétegű HD DVD-RW korongok sorozatgyártása – írja a CDRinfo weboldal.

A bejelentést nem kis meglepetésként fogadta a szakma, ugyanis a HD DVD-RW (újraírható HD DVD) szabvány tavalyi, illetve a HD DVD-RW File System v1.0 idén augusztusi elfogadásakor, illetve az ezeket megelőző egyeztetésekkor szó sem volt kétrétegű újraírható HD DVD technológiáról, mely rétegenkénti 15 gigabájtos tárolókapacitásával összesen 30 GB tárhelyet nyújt majd – ha egyáltalán piacra kerül.

A Ricoh mindössze annyit hozott nyilvánosságra a technológia részleteiről, hogy a HD DVD-RW DL lemezek a DVD-RW DL adathordozóknál alkalmazottól eltérő eljárással készülhetnek majd; a felületeket ugyanis két részletben gyártják le és csak a folyamat végén ragasztják össze a két lemezt. A technológiát fejlesztő Ricoh szerint az új eljárással készülő lemezek optikai karakterisztikája (reflexió, fényáteresztés) lehetővé teszi, hogy azok a HD DVD-olvasók, amelyek elboldogulnak a HD DVD-RW lemezekkel, olvasni tudják az újraírható korongok kétrétegű változatait is.

A HD DVD-RW DL sorsa mindazonáltal már születése előtt megpecsételődhet, a nagykapacitású optikai adattároló-szabványok, illetve az azokat támogató vállalatok között zajló technológiai harc lassan a végéhez közelít; az új rendszerek piacra kerülésével vélhetőleg belátható időn belül eldől, hogy melyik újszülött marad hosszútávon is életképes. Márpedig elemzők szerint jövő év vége előtt semmiképpen nem várható a kétrétegű újraírható HD DVD-RW piaci megjelenése, így könnyen előfordulhat, hogy a piaci eredményeket értékelve lemondanak a technológia gyakorlati megvalósításáról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés