Újra itt a Libretto

Tegnap számoltunk be a Toshiba notebook-üzletágának húszéves fennállása alkalmából kiadott, alig több mint egykilós Portégé R200-ról. A sub-notebook nem áll egyedül az újdonságok sorában, a még kisebb gépeket magában foglaló Libretto széria is új modellel gyarapodott. Jó hír ráadásul, hogy az először 1996-ban piacra dobott, majd Európában sokáig nem forgalmazott sorozat újra kapható lesz kontinensünkön is.

A Libretto U100 szögletes formáival és széles kávába foglalt 7,2 colos kijelzőjével első pillantásra éppen az emlékezés tárgyát képező, húsz évvel ezelőtti mini-laptopokat idézi, a külső mögött azonban modern – ha nem is a legújabb – technológia rejtezik, ráadásul a dizájn szigorát a fedlap fehér-ezüst színe enyhíti.

A rendszer szíve egy Pentium M 753 Ultra Low Voltage processzor, amely 2 MB másodszintű cache-t tartalmaz, magsebessége pedig maximum 1,2 GHz. A DDR333 memória mérete 512 MB (1 GB-ig bővíthető), amelyből az i855GM+ chipsetbe integrált grafikus vezérlő legfeljebb 64 MB-ot sajátíthat ki. A kis TruBrite kijelző 1280x768 pixel felbontású, LED-es háttévilágításának köszönhetően fényereje eléri a 235 cd/m2-t.

A tartós adattárolás egy 60 GB kapacitású, 1,8 hüvelykes merevlemez feladata; optikai meghajtó természetesen nem fért a gépbe, mégsem kell nélkülözni: az alapfelszerelés részét képező dokkolóállomásban egy super-multi DVD-író kap helyet, amely DVD-k és audio-CD-k lejátszására az operációs rendszer indítása nélkül is használható.

Különösen a céges adatok védelme szempontjából érdekes az integrált ujjlenyomat-olvasó. Az interfészek sorában modemet, Fast Ethernet- és 802.11b/g szabvány szerinti WLAN-vezérlőt, Bluetooth, Firewire és USB 2.0 portokat, VGA-kimenetet találunk PC Card-aljzat és SD kártyaolvasó társaságában. A kis sztereó hangszórópár hangzásának javításáról SRS TruSurround XT és SRS WOW funkciókat támogató audiochip gondoskodik.

A Libretto U100 Windows XP Professional operációs rendszerrel és számos hasznos alkalmazással érkezik. Végezetül álljanak itt a vásárlást talán leginkább befolyásoló adatok: a mini notesz mérete 21 x 16,5 x 3-3,3 cm, tömege 0,97 kilogramm, üzemideje egy akkutöltéssel maximum 5 óra. A dokkolóegységgel befoglaló méretei 21 x 17,9 x 5 cm-re nőnek, tömege pedig 1231 grammra hízik. A május közepétől kapható gépért 3199 eurót kell a kasszánál hagyni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés