Hirdetés

Piacon az IBM új sub-notebookja

Az IBM ma kezdi meg ThinkPad X41 notebookjainak forgalmazását. A könnyű noteszgépek elődeiktől eltérően a Sonoma kódnéven ismert új Centrino mobil platformra épülnek, vagyis i915GM chipsetet és egy alacsony feszültségen működő Pentium M 758 Low Voltage (1,5 GHz-es magórajel, 400 MHz-es FSB) processzort tartalmaznak.

A 12,1 colos, 1024x768 pixel felbontású kijelző vezérléséről az északi hídba integrált GMA900 grafikus mag gondoskodik, amely az alapkiépítésben 512 MB kapacitású DDR2-533 rendszermemóriából foglal tárterületet. A platform része az Intel vezeték nélküli hálózati adaptere, amely alatt ebben az esetben egy kétsávos PRO/Wireless 2915ABG modult kell érteni, amely mind IEEE 802.11b/g, mind 802.11a szabványok szerint képes a kommunikációra. A notesz ebbéli képességeit természetesen modem, infravörös port, valamint Gigabit Ethernet interfész teszi teljessé, különféle perifériák számára pedig VGA-kimenet, két USB 2.0 port és audiocsatlakozók állnak rendelkezésre.

Az adattárolást típustól függően 40 vagy 60 GB kapacitású merevlemez biztosítja. A ThinkPad X41 tömege mintegy 1,2 kilogramm, de az – optikai meghajtóval, winchesterrel vagy akár pótakkumulátorral bővíthető – X4 Ultrabase dokkolóegységgel együtt sem éri el a 2 kilót.

Az üzleti felhasználókat megcélzó, Windows XP Professional operációs rendszerrel szállított noteszgép persze nem lenne teljes az IBM specialitásai nélkül. A biztonságról beépített ujjlenyomat-olvasó és igény szerint többszintű jelszórendszer gondoskodik, az új ThinkPad szoftverek pedig akár automatikusan figyelik és telepítik a BIOS-hoz, a meghajtóprogramokhoz vagy az alkalmazásokhoz kiadott frissítéseket. A ThinkVantage Technology részeként jelen van a Rescue and Recovery funkció is, amely egy bootolás előtti beágyazott rendszerként vészhelyzetekben többféle eszközt bocsát rendelkezésre az adatok helyreállításához és a normális működéshez való visszatéréshez. A nyolccellás akkumulátor tartalékainak kímélését különféle sémák létrehozását is támogató energiamenedzsment szolgáltatás segíti elő.

A ThinkPad X41 kezdőára az Egyesült Államokban 1999 dollár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés