Újra a csúcskategóriára lő a MediaTek

A Dimensity 1000 SoC integrált 5G-s modemmel kínálja meg a piacot.

A MediaTek egy ideje már szünetelteti a csúcskategóriás rendszerchipek piacán való részvételét, és inkább azokra a szegmensekre fókuszálnak, ahol nagyobb eladást lehet generálni. Az 5G-t azonban elég komoly kitörési lehetőségnek tartotta a cég ahhoz, hogy visszatérjenek a legjobb megoldások közötti versenybe, méghozzá a Dimensity 1000 nevű fejlesztéssel. Az új SoC már a TSMC 7 nm-es node-ján készül, így minden részegységet volt lehetőség javítani, ami a teljesítményen is meglátszik majd.

A Dimensity 1000 a processzorrész tekintetében kétklaszteres megoldás. A gyors klaszter négy darab, 2,6 GHz-en üzemelő Cortex-A77-es, míg az energiatakarékos négy darab 2 GHz-en működő Cortex-A55-ös magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek működését az ARM DynamIQ biztosítja. A grafikus számítások területén a MediaTek az ARM Mali-G77-et veti be, méghozzá MP9-es konfigurációban, de a működési órajel ismeretlen. A multimédiás blokk is új, amely az elterjedt formátumok kezelése mellett az AV1-et is képes dekódolni.

Az APU (AI Processing Unit) részegység tekintetében a MediaTek kevés pontos adattal szolgált. Annyit lehet tudni, hogy két nagy, három kicsi és egy apró magot rejt a rendszer, de hogy ezek miképp épülnek fel, az titok. Az összteljesítményük viszont 4,5 TOPS, ami elég kellemes tempónak számít, de ennél is fontosabb, hogy támogatja az összes NNAPI funkciót.

A négyszer 16 bites memóriavezérlő LPDDR4X szabványú rendszermemóriát támogat, emellett a SoC kezeli még UFS 2.1-es szabványt is, továbbá két darab ISP, azaz jelfeldolgozó processzor található benne, amelyek 80 megapixeles kamerával birkóznak meg, vagy két kamera esetén 32 és 16 megapixel jöhet szóba. Az integrált 5G modem lesz a hab a tortán, amely elméletben 4,6 Gbps-os letöltési és 2,5 Gbps-os feltöltési tempót tesz lehetővé. Külön társlapkával lehetőség van még az IEEE 802.11ax-es Wi-Fi, a Bluetooth 5.1, valamint a kétsávos GNSS támogatására is.

Az új rendszerchip már kész, de szokás szerint várni kell a partnerek eszközeire, hogy látni lehessen működés közben. A MediaTek szerint van esély rá, hogy erre már idén sor kerül, de a legtöbb ügyfelük inkább a következő év elejére tartogatja a Dimensity 1000-re épülő fejlesztésének megjelenését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés