Hirdetés

Itt a Pentax K-r!

A Pentax új, K-r nevet viselő dSLR vázával a középkategóriát célozza meg. Ennek megfelelően az újonc a K-x és a K-7 közé ékelődik, kiegészítve a kínálatot. Főbb tulajdonságai között megtalálható a 6 kép/másodperces sorozatkép készítésének lehetősége, a HD felbontású mozgóképek rögzítése, a 3”-os, 920 000 képpontos felbontású LCD, valamint az ISO 25 600-ig emelhető érzékenység. A Pentax K-r ugyan egyedi lítium-ionos akkumulátorral működik, de egy speciális adapter használatával ceruza elemmel (AA) is etethető. A műanyag borítás alatt fémváz kapott szerepet, így a termék kialakítása kellően masszív.

APS-C méretű érzékelője 12,4 MP-es effektív felbontást nyújt; a váz bajonettére Pentax K, KA, KAF, KAF2 és KAF3 rendszerű optikák csavarhatók. AF rendszerének 11 mezőjéből 9 kereszt típusú. A K-r a legkisebb választható záridejével is kitűnik a mezőnyből: akár 1/6000 mp-ig is lemehetünk. A fényképező keresője penta tükrös, képfedése 96%-os, nagyítása pedig 0,85-szörös. Sajnos, a szemüveges felhasználók csak viszonylag szűk, -2,5 és +1,5 dioptria közti tartományt állíthatnak be. Élőképes használat közben lehetőségünk van az AF használatára, s emellett a képet 2-, 4-, vagy 6-szorosan nagyíthatjuk ki, míg manuális fókusz esetén ez az érték  legfeljebb tízszeres lehet. Érdekes, hogy a Pentax K-r – leírása alapján – nem kezeli az SDXC memóriakártyákat, de SD és SDHC kompatibilis. A váz mérete 125 x 97 x 68 mm, a tömege pedig 600 gramm körül alakul. A Pentax K-r többféle objektív-párosításban lesz kapható, de aki már rendelkezik a megfelelő objektív parkkal, az önmagában a vázat is megveheti öt cent híján 800 dolláros áron.

A gyártó másik bejelentése az SMC Pentax-DA 35 mm F2.4 AL objektívről szól. Értesüléseink szerint az optikát majd 12 különféle színben lehet kapni. A 219,95 dollárért megvásárolható lencserendszer október közepétől lesz kapható, és a piac egyik legkönnyebb tagja a maga 124 grammos tömegével. Terjedelmével sem fog különösebben nagy gondokat okozni, hiszen hossza csekély 45 mm. Felépítése tartalmaz egy hibrid aszférikus lencsetagot, amely az aberrációkat hivatott kordában tartani. Az eszköz diagonális látómezője 47°, legkisebb fókusztávolsága pedig 30 cm.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés