Hirdetés

Újabb SD kártya méretű platform, ezúttal MIPS alapokon

Az Intel nemrégiben mutatta be SD kártya méretű Edison platformját, mely többek között a hordható eszközök piacára szán a gyártó. Erre válaszul, konkrétan a Google Wear piacára a kínai Ingenic is egy hasonló méretekkel bíró termékkel állt elő a Newton platform képében, melynek alapjául az immáron az Imagination által birtokolt MIPS architektúra áll.


[+]

A 21,6 x 38,4 mm-es méretekkel rendelkező platform lényegében az Ingenic JZ4775 SOC köré épül, 1 GHz-es XBurst maggal, 256 kB másodszintű gyorsítótárral, dedikált 2D-s GPU-val és egy multimédiás (jellemzően videós) feladatokért felelős VPU-val, aminek hála még a 720p felbontású anyagokat is képes 30 képkockával megjeleníteni. A tároló a jól ismert eMMC-re bízták, míg a memória mérete akár 3 GB is lehet (DDR3, DDR2 vagy LPDDR). Magán a Newton platformon a processzoron felül helyet szorítottak egy vezeték nélküli modulnak, melyben kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC és FM rádió is található. Továbbá különféle szenzorok is fellelhetőek; nyomás, hőmérséklet, páratartalom, szívverés, giroszkóp, gyorsulásmérő, stb.


[+]

A SoC-ot természetesen rendkívül alacsony fogyasztásra, jellemzően akkumulátoros használatra optimalizáltak, így készenléti üzemmódban mindössze 4 mW-ot, míg általános feladatoknál 100 mW-ot fogyaszt, de a maximális érték sem haladja meg a 260 mW-ot. A gyártó állítása szerint az integrált akkumulátorral harminc óránál is hosszabb üzemidő érhető el egyetlen feltöltéssel. Mindenesetre a PMU-t (Power Management Unit) nem integrálta magába a SoC-ba, hanem külön chipként van jelen, aminek oka, hogy a különféle alkalmazások különféle tápellátást igényelhetnek, a moduláris felépítésnek köszönhetően pedig a gyártó ezt a megfelelő területre tudja optimalizálni.


[+]

A Newtont az Ingenic nem csak az okosórákban és a különféle hordható eszközökben látná viszont, hanem egyéb területeken is, akár fehérárukban (mosógép, hűtő, stb) és orvosi eszközökben is – ezek pedig nem igényelnek akkumulátoros tápellátást, így a moduláris felépítés kiváltképp előnyös. Ennek megfelelően a gyártó többféle operációs rendszer is támogat, többek között az Android 4.4-et, a Linux 3.0.8-as verzióját és számos egyéb RTOS is szóba jöhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés