Hirdetés

A Raspberry Pi nyomába ered x86 platformon az Intel MinnowBoard új megoldása

A Raspberry Pi komoly sikereket ért el a maga területén, hiszen mind a mai napig elég nagy rajongótábora van az apró gépnek, és a növekvő kiegészítőknek is hála számos különféle projekt alapjául szolgál. A platform közkedveltsége persze az árának is köszönhető, amivel valóban nem könnyű versenyezni.

Az Intelnek is van egy hasonló elgondolása, mely MinnowBoard névvel és a nyílt forráskódot bűvölő közösség hátszelével igyekszik valami hasonlót letenni az asztalra, bár első generációs, 199 dollárba dollárt kóstáló, Atom E640 hajtotta megoldásuk nem volt éppen olcsónak nevezhető. A gyártó viszont rákapcsolt, és az új változat, a MinnowBoard Max már csak 99 dollárról indul, ráadásul a beágyazott rendszerekbe szánt központi egységet is lecserélték a potensebb, Bay Trail-I platformos Atom E3800 sorozatra. Ez amellett, hogy már 64 bites, órajelben is többet nyújt az E640-nél, ráadásul egy- és kétmagos változatban is elérhető – utóbbi esetben 129 dollár az ár, de ezért még a RAM méretét is megduplázzák 2 GB-ra.


[+]

Az elsősorban Android 4.4-re, Debian Linuxra és Yoctora kigyúrt, mindössze 99 x 74 milliméteres mértekkel rendelkező platform az említett SoC-on és DDR3 rendszermemórián kívül 8 MB SPI flashmemóriát (a firmware számára) is kapott, míg az adattárolás SD kártyán vagy a 3 Gbps-os SATA interfészen csatlakoztatott tárolóval oldható meg. Emellett USB 2.0-s és 3.0-s portok, Gigabit Ethernet és HDMI kimenet is fellelhető rajta, akárcsak a külső táphoz használható csatlakozó. A fejlesztők továbbá a GPIO csatlakozósort is használhatják, melyen keresztül a különféle fejlesztés alatt álló vagy egyedi perifériák illeszthetőek a rendszerhez.

A MinnowBoard tehát árát tekintve nem versenyképes ARM-os vetélytársával, de az x86/x86-64 platformra fejlesztő open source/open hardware közösség számára egy értékelhető alternatíva, mely olcsóbb, mint a szintén nem túl nagy, de képességeiket tekintve nem éppen a fejlesztőknek szánt NUC vagy Brix.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés