Hirdetés

Újabb nagy múltú szereplőt veszít a fotóspiac

Úgy tűnik ez a hét a nagy bejelentéseké. Tegnap hírt adtunk a Samsung és Nikon körül terjedő hírekről, mely azóta újabb fordulatot vett (a cikk frissítve lett), de említhetnénk a Yahoo! körüli pletykákat is.

A Mamiya története 1940-ben Tokióban kezdődött, majd 1970-ben bemutatták első középformátumú professzionális SLR kamerájukat, az RB67-et, ami meghozta a sikert és hamar hadrendbe is állították a világ számtalan stúdiójában.

A Phase One és a Mamiya együttműködése hosszabb időre nyúlik vissza, és mivel az utóbbi a 2000-es évek elejétől kezdve pénzügyi nehézségekkel küzdött, 2009-ben a dán gyártó 45 százalékos tulajdonrészt szerzett a japán vállalatban. Ezt követően a Phase One újratervezett Mamiya vázakat és objektíveket dobott piacra saját neve alatt, míg a 2012-ben bemutatott 645DF+ már szinte azonos felépítést mutatott a Mamiya 645AFD III-mal.

Az akvizíciót követően "a Phase One lesz az egyetlen középformátumú kameragyártó, ami teljes ellenőrzése alatt tartja a főbb komponenseket", mondta Niels V. Knudsen, a Phase One alelnöke. Míg az újonnan alakult Phase One Japan elnöke, Makoto Honda, már kicsit konkrétabb dolgokról is beszélt: "Cégünk elkötelezett új és egyedi központi záras objektívek tervezése mellett, melyben fényképészek, képalkotással foglalkozó cégek és a hosszú ideje tervező partnerként működő Schneider Kreuznach lesz segítségünkre". Jelenleg ugyanis az összes Mamiya által gyártott objektív a vázban lévő redőnyzárat használja, míg a kompatibilis központi záras (leaf shutter) megoldás, amikor a zár az objektívben található, a Schneider segítségével készül.

Érdekesség egyébként, hogy a Mamiya egészen 2000-ig horgászbotokat és orsókat is gyártott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés