Hirdetés

Újabb infómorzsák az Intel Lakefield platformjával kapcsolatban

Egy ötmagos, ultrahordozható ketyerékbe szánt megoldásról derült ki néhány dolog.

Az Intel Core i5-L16G7 az első kereskedelmi SKU, ami gyártó "Lakefield" architektúráját használja. Az ötmagos chip egy nagyteljesítményű "Sunny Cove" magot és négy kisebb, alacsonyfogyasztású "Tremont" magot állít csatasorba, és a két magtípus között egy intelligens ütemező osztja meg az elvégzendő munkát, gyakorlatilag az ARM big.LITTLE-hez hasonlatosan. A háttérben az az ötlet húzódik, hogy a vas legtöbbször idle-ben tinglitanglizik, így ilyenkor a szerényebb magok is simán tarthatják a frontot, míg a teljesítménylöket csak tehelésen érkezik meg az addig "éhező", combosabb mag(ok)nak hála.


[+]

A thaiföldi származású, TUM_APISAK nicknévvel ténykedő kocka volt az, aki felfedezte az i5-L16G7 első felbukkanását egy forgalomban nem lévő Samsung eszköz specifikációi közt, mely az UserBenchmark adatbázisában a "SAMSUNG_NP_767XCL" azonosítóval rendelkezik, ami egy ultrahordozható laptopot takar.


[+]

Az LPDDR4X memóriavezérlővel operáló processzor alapórajele 1,4, turbója 1,75 GHz-nek van listázva, iGPU-ja pedig a Gen11 grafikus architektúrán alapszik, szóval a nyers erő helyett a visszafogott energiaéhség áll a fókuszpontban. A logika azt diktálná, hogy az eltérő magtípus eltérő frekvenciákkal dolgozik, de azt egyelőre nem tudni, hogy a kiszivárgott órajelek melyikre vonatkoznak. A "Lakefield" a Foveros hibrid tokozást implementálta, ami annyit tesz, hogy az újabb node-okon készülő, nagysűrűségű lapkákat régebbi gyártástechnológiát hasznosító szilícium interposerekkel integrálják, ami elősegíti a mikroszkopikus, (újfent) nagysűrűségű vezetékezést a lapkák között. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a 10 nanométeres "compute field" lapka egy 22 nanométeres "base field" interposeren csücsül.

A kékek nomenklatúrája megváltozott; az első karakter ("L") valószínűleg a termék típusát (Lakefield) jelöli, amit egy modellszám követ ("16"). A "G" betű minden bizonnyal az integrált grafikus vezérlőt szimbolizálja, s az utolsó szám ezen vezérlő elhelyezkedését mutathatja a termékskálán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés