Hirdetés

Újabb AMD "Llano" morzsák

Ahogy telnek a hetek, úgy kerülünk egyre közelebb az AMD Llano kódnevű APU-jának hivatalos leleplezéséhez, így nem is csoda, hogy a napokban újabb részletek szivárogtak ki a fejlesztéssel kapcsolatban. A mainstream és csúcs notebook szegmensekbe betörni kívánó Sabine platform (ami a Texas állambeli folyóról kapta a nevét) legizmosabb Llano APU-ja az FS1 tokozású A8-3530MX típusjelzést kapja. A négy, 32 nm-es gyártástechnológiával készülő, egyenként 1 MB L2 gyorsítótárat tartalmazó x86-os processzormag alapórajele 1,9 GHz lesz, melyek frekvenciái a Turbo Core 2.0-nak köszönhetően terheléstől függően akár 2,6 GHz-ig is felkúszhatnak.


(forrás: DonanimHaber.com) [+]

Arról nincs információ, hogy az ugrás egyidőben maximum hány magot érinthet. A beépített memóriavezérlő az 1600 MHz-es SO-DIMM modulokat is támogatni fogja, melyre az integrált grafikus mag miatt szükség is lehet. Ez utóbbi pontosan 400 shadert tartalmaz majd, melyek órajele 444 MHz lesz, de az egyelőre rejtély, hogy ezek az egységek melyik jelenleg ismert GPU architektúrájára épülnek. A teljes grafikus szekció a Radeon HD 6620G elnevezést kapja, amely Hybrid CrossFire-ben akár a Radeon HD 6770M nevű mobil grafikus kártyával is képes lehet együttműködni.

Mobility Radeon
Mobility Radeon

A csúcs négymagos A8-3530MX TDP-je 45 watt lesz, ami első hallásra soknak hangzik, de ne feledjük, hogy ebben már gyakorlatilag egy, a jelenlegi kínálatban középkategóriásnak tekinthető mobil GPU fogyasztása is benne van.

Egy Socket FS1 tokozású Llano
Egy Socket FS1 tokozású Llano [+]

A mobil APU mellé az A60M és A70M chipsetekből (FCH) válogathatnak majd a gyártók, melyek között összességében csak a négy natívan támogatott USB 3.0 port a különbség, amit kizárólag az A70M-től kaphatunk majd meg.

Az előző héten megmutattuk az AMD Armorhead kódnevű Socket FM1-es asztali referencia alaplapját, mely után persze nem kellett sokat várni az első, várhatóan a kínai piacra szánt microATX-es modellre sem.

ASL HD3V
ASL HD3V [+]

A számunkra nem sokat mondó ASL által gyártott HD3V láthatóan az egyszerűség, pontosabban talán inkább a lehető minél kedvezőbb árcédula jegyében született. A mindössze négyfázisú tápellátás semmilyen hűtést nem kapott, igaz, a maximum 100 wattos TDP-vel rendelkező APU-k miatt talán nem is akkora probléma ez. Előreláthatólag az ilyen és ehhez hasonló egyszerűbb kialakítású Socket FM1-es alaplapok idehaza valamivel 20 000 forint alatt is elérhetőek lesznek majd. Az alaplapról további képek ebben az albumban tekinthetők meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés