Hirdetés

Új USB-s tárolóegységek a Philipstől

A Philips az IFA 2005 szakkiállítás alkalmából egy sor új termék érkezéséről adott hírt. Az USB csatolófelülettel ellátott tárolóeszközök között többféle technológiára alapozó, eltérő méretű, illetve kapacitású egységek jelennek meg ez év szeptembere-októbere folyamán az üzletekben.

A pendrive-ok a már szokásosnak mondható 256 és 512 MB-os, illetve 1 és 2 GB-os változatban jelennek meg. Az új típusokban már SLC rendszerű NAND flash chipeket alkalmaznak, melyek nagyobb adatátviteli sebességet tesznek lehetővé – USB 2.0 szabványú port használatakor 17 MB/s-os olvasási és 12 MB/s-os írási tempó érhető el velük. A gyártó a pendrive-ok mellé a CoCoSys Carry It Easy szoftvercsomagjának időkorlátos változatát mellékeli, melynek segítségével egyszerűen szinkronizálható megadott könyvtárak tartalma, az Outlook Express beállításai, illetve maguk a levelek, és lehetőség nyílik a fájlok jelszóval való védelmére, továbbá a helytakarékosság érdekében az automatikus tömörítésre is.

A külső merevlemezek közül a legkisebb mindössze 6 GB tárhelyet biztosít, de ennek megfelelően mérete is kicsi: 6,9 x 5,5 cm, tömege pedig 150 gramm. Az SPD5400 jelű készülékben a Hitachi 1 colos, 3600 rpm fordulatszámú meghajtója dolgozik maximálisan 10 MB/s adatátviteli sebességet garantálva. Bár a mini merevlemezt eleve ellátják leesésből vagy rázkódásból eredő károsodások megelőzésére hivatott mechanizmusokkal, a Philips a készülékház sarkait és éleit is gumiszerű anyaggal vonja be az olykor előforduló „balesetek” ellen. Az eszköz természetesen az USB porton kívül nem igényel más táplálást. A fájlok jelszavas védelméről, illetve a PC-vel való szinkronizációról Nero szoftver gondoskodik.

Ugyancsak az USB portról táplálkozik az SPD5200 és SPD5210, melyekre már jelentősen több, 40 vagy 80 GB adat menthető. Az 5400 rpm fordulatszámú motorral szerelt, 8 MB pufferrel ellátott, 2,5 colos Hitachi winchesterek 32 MB/s átviteli sebességet nyújtanak. Míg kisebb testvéreik kihajtható csatlakozóval kapcsolhatók PC-re, addig ezek már kábellel rendelkeznek, melyet használaton kívül a ház oldalán kialakított vájatban lehet eltüntetni. A csomagba a hardver mellé a Nero EasySync programja kerül.

A mobilitás helyett a nagyobb tárkapacitást helyezték előtérbe a 160 GB-os SPD5110, illetve a 250 GB-os SPD5110 és SPD5115 „digitális széfek” esetében. Biztonsági mentések készítését a Nero BackItUp szoftvere könnyíti meg, míg a szinkronizáció a Nero EasySync alkalmazással hajtható végre. A merevlemezek ezúttal is a Hitachi műhelyéből származnak: 3,5 colos modellekről van szó, melyek meglepően alacsony, 4200 rpm fordulatszámon üzemelnek, és 2 MB cache-sel bírnak. A Philips nyilván úgy gondolta, backuphoz ez is megteszi; az adatátviteli sebesség így 36 MB/s-ig terjed, az SPD5115 jelű modellnél, amely egyedüliként van felszerelve USB 2.0-n kívül Firewire-400 interfésszel is, 43 MB/s a maximum.

Valamennyi most bemutatott USB-s külső winchesterhez jár a Copernic nevű program is, amely fájlok keresésére szakosodott. Nagyobb kapacitású modellek mindhárom méretosztályban 2006 második felében várhatók. Árakat a Philips a kereskedelmi forgalmazás megkezdésekor fog közölni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés