Hirdetés

Új Tyan alaplapok Opteron processzorokhoz

Az NVIDIA hétfőn bejelentett nForce Professional 2200-as vezérlőchipjének kifejlesztésében a Tyan is közreműködött, nem csoda, hogy máris megkezdte új alaplapjai mintáinak szállítását partnerei részére. A Thunder K8WE (S2895) jelzésű alaplapon a 2200-as lapka mellett a 2050-es társchip is megtalálható, amelynek köszönhetően két PCI Express x16 interfésze – a tegnap bemutatott Iwill alaplappal ellentétben – ténylegesen 16-16 PCIe vezetékkel rendelkezik, így ideális választás lehet nagy teljesítményű munkaállomások számára. A Thunder K8SRE (S2891) jelzésű lapon az nForce Professional 2200 mellett csupán egy AMD-8131 PCI-X tunnel chip teljesít szolgálatot, s inkább szervercélokra szánják az 1U magas házakba is beépíthető modellt.


Thunder K8WE (S2895)

A Thunder K8WE két Opteron processzor fogadására képes, nyolc memóriafoglalatában összesen 16 GB regiszteres DDR memóriamodul helyezhető el. Amint említettük, két PCI Express x16 aljzatot biztosít, ezek egyike a 2200-as, a másik pedig a 2050-es lapkához kapcsolódik. Ezeken kívül két 100 MHz és egy 133 MHz maximális sebességű, 64 bites PCI-X, továbbá egy hagyományos 32 bites PCI foglalatot kínál.


[+]

Meghajtók számára egy floppycsatlakozó, egy Ultra-ATA133 csatorna és négy Serial ATA II port áll rendelkezésre, utóbbiak természetesen RAID 0, 1 és 0+1 kötetek használatát is lehetővé teszik. A nyolc USB 2.0 portból négy, a két Firewire-400 interfészből pedig egy van kivezetve a hátsó I/O panelre. A két Gigabit Ethernet csatoló vezérlése megoszlik a két NVIDIA chip között, s mindkettő él az NVIDIA Firewall adta biztonsággal. Az alaplap két változatban lesz kapható, amelyek egy ponton különböznek: az egyik egy PCI-X buszra kapcsolt, két csatlakozóval szolgáló U320 SCSI vezérlőt is biztosít. A Thunder K8WE az SSI EEB v3.5 formátumnak felel meg 12 x 13 colos méretével, áramellátása tekintetében pedig az EPS12V, illetve az SSI v3.5 szabványt követi.


Thunder K8SRE (S2891)

A Thunder K8SRE jelzésű lapon ugyancsak két Opteron dolgozhat, és a memória tekintetében is ugyanaz mondható el, ami az előző modell esetében. Jelentős különbség mutatkozik ugyanakkor a bővítőhelyek tekintetében: ezen a lapon egy PCI Express x16 aljzatot találunk, amelybe vagy egy PCIe x16 kártya dugható, vagy a Tyan egyelőre még fejlesztés alatt álló, több foglalatot biztosító riser cardja. Emellett a gyártóspecifikus TARO slot kapott helyet, amely fizikailag egy SO-DIMM aljzatnak felel meg, ám valójában PCI-X csatlakozást biztosít, s amelynek túloldalán egy szabványos, 100 MHz-es PCI-X sín látható.


[+]

A meghajtóvezérlés tekintetében nincs különbség: egy floppy, egy Ultra-ATA133 csatorna és négy SATA-II port (RAID 0, 1, 0+1) található a lapon. A szerverekben való bevetésre gondolva az alaplapra építettek egy ATI Rage XL grafikus vezérlőt. További eltérés mutatkozik az I/O panel csatlakozóiban (csak két USB 2.0), a Firewire hiányában, illetve a hálózati vezérlőben: a két Gigabit Ethernet port itt egy Broadcom BCM5704 lapkának köszönhető, amely PCI-X buszon csatlakozik a chipsethez. Az alaplaphoz opcionálisan a Tyan szervermenedzser bővítőkártyája is beszerezhető, amely a hálózaton keresztül történő vezérlést hivatott egyszerűbbé tenni. A lap formátumában és tápellátásában az SSI 3.0/3.51 szabványt követi. Az új termékek előreláthatólag a második negyedévben kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés