Hirdetés

Új lapkakészletekkel áll elő a VIA

Híreinkben többször beszámoltunk a VIA hányatott sorsú K8T890 chipsetjéről, amely többszöri csúszás után végül mégiscsak megjelent az AMD K8-as processzorokhoz illő alaplapokon, bár ismereteink szerint a vállalatnak még mindig nem sikerült teljesen felülkerekednie a szállítási nehézségeken. A késlekedés főleg az NVIDIA-nak kedvez, bár nForce4 lapkáját, illetve ennek SLI-s, azaz két videokártya párhuzamos működtetését lehetővé tevő változatát neki sem sikerült zökkenőmentesen bevezetnie a piacra. Miközben azonban a PCI Express lassan valóban elérhető lesz az AMD processzoraihoz, a VIA SLI-t támogató chipsetjére, a K8T890 Próra még mindig várni kell, és még rosszabb a helyzet az Intel-vonalat erősítő PT890 esetében. A fejlesztés persze nem állhat le, ezt bizonyítják a kínai HKEPC Hardware friss értesülései is.


Forrás: HKEPC Hardware

A lap birtokába került útiterv alapján előkészületben van a Tahoe kódnévre hallgató K8T935 egychipes alaplapi vezérlő, amely Athlon 64, Athlon 64 FX, illetve Opteron CPU-kkal fog együttműködni. A lapka 1 GHz sebességű HyperTransport kapcsolattal csatlakozik a központi processzorra. A chipet szerverek és munkaállomások számára tervezték, ezt nyomatékosítja a 64 bites, 66/100/133 MHz sebességű PCI-X busz támogatása is. A chipsetre közvetlenül hat Serial ATA II-eszköz köthető, akár JBOD vagy RAID 0, 1, 0+1 kötetekbe rendezve is. A K8T935 18 PCI Express csatornával szolgál, melyek a hírek szerint lehetővé tennék az SLI-hez szükséges 2 x 8-as kiosztást – egyelőre azonban nincs arról szóló információ, hogy a 2005 második negyedévére ütemezett lapka egyáltalán megjelenik-e asztali számítógépekben.


Forrás: HKEPC Hardware

Érdekesebb talán az Intel processzorokhoz fejlesztett PT894 chipset, amely 1066 MHz sebességű Pentium 4-eket is támogat, és DDR és DDR2 memóriamodulokkal egyaránt megbirkózik, mégpedig DDR400 vagy DDR2-667 sebességig. A – kissé kevésnek tűnő – 18 PCI Express vezeték az egyszer x16 és a kétszer x1 konfigurációt biztosítja, további interfészeket pedig a jól bevált VT8237R vagy VT8237A, illetve az újabb VT8251 déli híd bocsát rendelkezésre. A VT8251 része a nyolccsatornás VinylAudio vezérlő mellett a DriveStation is, amely SATA és PATA felületű meghajtók vezérléséről gondoskodik. A PT894 lesz a VIA első FCBGA tokozású északi hídja, ugyanakkor a gyártó technológiát is vált, és 0,15 mikronos csíkszélességgel készíti új termékét. A chipset hivatalos bejelentése január végére várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés