Hirdetés

Új szerverek a nap alatt

A Sun Microsystems tegnap, a negyedéves termékbejelentések keretéül szolgáló Network Computing 04-Q1 rendezvényen bemutatta AMD Opteron processzorra épülő kiszolgálóit. Az 1U magas rackbe szerelhető Sun Fire V20z szerverek legfeljebb két darab processzort, 16 GB memóriát és két 64 bites PCI-X kártyát támogatnak, és két darab gigabites hálózati vezérlővel, valamint két darab Ultra320 SCSI merevlemezzel rendelhetők – 2795 dolláros induló ártól. A rendszereket a 32 bites Solaris 9 vagy Linux operációs rendszerekkel szállítója a gyártó. A Sun a második félév során tervezi piacra dobni a Solaris AMD64-re optimalizált változatát.

A szervergyártó egyben bejelentette, hogy egy részvénycserés ügylet keretében felvásárolja az Opteron-alapú kiszolgálókat tervező Kealia Inc.-et. Az akvizíció révén ismét csatlakozik a Sunhoz a vállalat egyik alapító tagja, Andy Bechtolsheim, aki jelenleg a Kealia vezetője. Bechtolsheim 1984 és 1995 között a Sun technológiai fejlesztésért felelős alelnöke volt. Elemzők szerint a felvásárlás azt jelzi, hogy a szervergyártó hosszú távon épít az Opteronra.

A vállalat egyben beszámolt UltraSPARC IV processzoros, nagyteljesítményű szervereinek megjelenéséről is. Az új chip két darab UltraSPARC III processzormagot tartalmaz egy lapkán, integrált memóriavezérlővel és 16 MB külső – mindkét processzormag által használt – másodlagos gyorsítótárral rendelkezik. Az 1,05 és 1,2 GHz-es sebességen üzemelő lapkák a Sun Fire E2900, E4900, E6900, valamint a vállalat zászlóshajójának számító, 36 és 72 processzorra épülő E20K és E25K kiszolgálókban lesznek elérhetők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés