Hirdetés

Piacon az Opteron alapú HP-szerverek

A Hewlett-Packard több évre szóló partnerségi megállapodást írt alá az AMD-vel, és bejelentette a sunnyvale-i chipgyártó 64 bites Opteron processzoraira épülő kiszolgálóit. A PC-gyártó két és négy Opteron processzorral felszerelt szervereket kínál a ProLiant termékcsalád részeként, és a harmadik negyedévben tervezi a platformot használó blade kiszolgálók piacra dobását. A HP a négy nagy szervergyártó közül – az IBM és a Sun Microsystems után – harmadikként karolta fel az AMD lapkáit.

A CNET beszámolója szerint a HP a bejelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón többször is kiemelte, hogy az Opteron – illetve a rövidesen megjelenő, az AMD 64 bites technológiáját alkalmazó Intel Xeon és Pentium 4 – processzorok felkarolása nem csökkenti a vállalat Intel Itanium platform iránti elkötelezettségét. Amint az ismert, az eddig mérsékelt piaci sikereket elért, 64 bites Itanium architektúrát a HP és az Intel közösen fejlesztette. Scott Stallard, a HP szervercsoportjának vezető alelnöke elmondta, hogy a két eltérő 64 bites platform jól kiegészíti egymást, sőt egyenesen azt állította, hogy a mostani bejelentés csak erősíti az Itanium alapú Integrity szerverek pozícióját. Az elemzők egy része azonban szkeptikus ezeknek az állításoknak a megalapozottságával kapcsolatban.

A HP kínálatában azonnal megvásárolható az 1U méretű rackbe szerelhető ProLiant DL145 kiszolgáló, amely legfeljebb két Opteron processzorral rendelhető. A modell belépő szintű komponenseket – így 1,6 GHz-en futó processzort és 1 GB memóriát – tartalmazó változata 1599 dollárba kerül. A legfeljebb négy Opteront támogató ProLiant DL585 4U méretű szerver, amely április 9-től kerül a boltokba. A harmadik negyedévben kerülnek piacra az alacsony fogyasztású Opteron chipekkel felszerelt blade kiszolgálók, melyekről további részletek nem láttak napvilágot.

A HP egyben közölte, hogy a 64 bites kiterjesztéssel ellátott Intel Xeon alapú, egy- és kétprocesszoros szerverei az idén nyáron, míg négy- és nyolc chipet támogató kiszolgálói a jövő évben jelennek meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés