Hirdetés

Új részletek a Montecito magos Intel Itaniumról

Az Intel képviselői hétfőn jelentették be, hogy az IA-64 architektúrájú, Montecito kódnéven ismert, két processzormaggal rendelkező Itanium változat egy új, úgynevezett "arbiter" buszt is kap majd, mely a két processzormag munkáját hangolja össze a rendszerbuszhoz. Ez a szükséges tulajdonság a méreteken is meglátszik: a CPU 1 milliárd tranzisztorból áll majd, ami a két magon kívül magába foglal 18 MB L3 gyorsítótárat is.

A Montecito magos processzorok 90 nanométeres eljárással készülnek, s 2005-ben érkeznek. Az órajelekről egyelőre nem ismerünk adatokat, ám egy ilyen monstrum számára ez amúgy is másodlagos, hiszen a két mag miatt a teljesítménye messze maga mögött hagyja az ugyanilyen frekvencián működő, de csak egy maggal rendelkező CPU-kat. Ezen kívül a 18 MB integrált L3 cache is segíti a processzort, hogy teljesítménye elhúzzon elődeitől. Mondhatná valaki, hogy miért olyan nagy újdonság az ekkora gyorsítótár, hiszen az IBM jelenleg is szállít olyan Power4 alapú megoldásokat, melyek akár 32 MB harmadszintű gyorsítótárat is kezelhetnek; igen ám, de ez a 32 MB nem a processzorba van integrálva, hanem külön, az alaplapon foglal helyet!

Az új busz azt fogja irányítani, hogy a két mag miként dolgozzon össze, hogyan használják az FSB-t illetve az L3 gyorsítótárat. Más részletek egyelőre nem ismertek, de feltételezhetjük, hogy az Intel többi, jövőben megjelenő több magos CPU-jában is jelen lesz ez a busz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés