Hirdetés

AZ IBM és a Sun többszálú processzorai

A hírek szerint az IBM és a Sun Microsystems is tervez olyan processzorokat, melyekben egy processzormag több szál kezelésére képes, hasonlóan az Intel Hyper-Threading technikájához. Ami fontos, hogy a két cég a többszálúságot a több maggal rendelkező processzorokban vezeti be. Így az elkövetkező MPU-k (Multi-Processing Unit) nagymértékű gyorsulást hozhatnak a szerver alkalmazásokban.

Az IBM kínálatában már megtalálhatjuk a kétmagos Power4 processzort, mely két szálat tud kezelni. Jövőre megjelenik a Power5, mely szintén két maggal lesz megáldva, ám egyidejűleg már 4 szálat lesz képes kezelni. Az új, elődökhöz képest hatékonyabb architektúra miatt az IBM akár négyszeres sebességnövekedésre is számít az új CPU esetén. Mindenesetre az IBM laboratóriumában teljesen elégedettek a 0.13 mikronos gyártástechnológiával készülő chip első mintapéldányaival. A Power5 kezdetben 1.5 GHz-es órajelen üzemel.

A Sun idén készül megjelentetni kétmagos, ám csak egyszálú UltraSparc IV processzorát. Jóval később, valamikor 2005-re készülnek el a H sorozatú CPU-k. Egy H jelű processzor nyolc darab módosított UltraSparc II magot tartalmaz, melyek mindegyike akár négy szálat is képes lesz kezelni egyidejűleg, így a chip összesen 32 szállal képes egyszerre megbirkózni!

Az biztos, hogy az ilyen többszálú processzormonstrumok igen nagy gyorsítótárat igényelnek a hatékony működéshez. Mivel a chipen kialakított cache igen sok tranzisztort igényel, ezek az MPU-k valószínűleg dollár tízezrekbe kerülnek majd, ha megjelennek. Az IBM Power5 enyhít ezen a helyzeten, ugyanis egy speciális, nagy sávszélességű kapcsolat köti majd össze az operatív tárral. Azonban az IBM sem állítja azt, hogy ez önmagában elég lenne.

Írtunk már az Intel Montecito kódnevű 64 bites processzoráról, összehasonlításképpen mégis érdemes megemlíteni a 2005-ben megjelenő CPU adatait: 90 nanométeres gyártástechnológia mellett két mag, 18 MB L3 cache és 1.5 GHz feletti órajel jellemzi.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés