Hirdetés

Új NVIDIA csúcs-VGA-t kapott Kína

Ha a kínai érdeklődők rávetik magukat, akkor az nem sok jót jelent a nyugati játékosoknak.

Az NVIDIA a szokásosnál is nagyobb csendben mutatta be a GeForce RTX 40-es sorozat, kizárólag Kínának szánt, GeForce RTX 4090 D jelzésű VGA-ját, amely árban az eredeti 4090-et másolja, csak lassabb tempót kínál.

A vállalat az alapokon nem módosított, így marad a TSMC 4N nevű 5 nm-es node-ján készülő AD102-es GPU, viszont több részegység kerül letiltásra, amivel elvileg beférnek az USA exportkorlátozásával kapcsolatos limitjei alá. A friss fejlesztés pontos paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

NVIDIA GeForce RTX sorozat (Ada Lovelace architektúrával)
Típus 4090 D
GPU kódneve
AD102
Architektúra Ada Lovelace
Alap/GPU Boost órajel
2,28/2,52 GHz
CUDA magok száma 14592
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 73,5 TFLOPS
Effektív memória-órajel 21 GHz
Memória típusa GDDR6X
Memóriabusz 384 bit
Memória-sávszélesség 1008 GB/s
VRAM kapacitása
24 GB
TGP fogyasztás 425 W
PCI Express tápcsatlakozó 16 tűs
PCI Express csatoló x16-os PCI Express 4.0

Az új VGA hátulján három DisplayPort 1.4 és egy HDMI 2.1 kimenet található, de ettől a partnerek eltérhetnek.

A termék hivatalosan nem lesz listázva, és kizárólag Kínában vásárolható majd meg. Persze a huzamosabb ideig történő forgalmazása nagyban függ majd az USA-tól, hiszen az NVIDIA pont azt tette, amire az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere figyelmeztette a céget, hogy ne tegye. Az is nagy kérdés, hogy a GeForce RTX 4090 D milyen hatással lesz a GeForce RTX 4090 nyugati elérhetőségére, elvégre a két termék ugyanazt a lapkát használja, miközben Kína nem lesz rest majd felvásárolni mindet, annak érdekében, hogy kellő mennyiségű, relatíve jól használható AI gyorsítóhoz jusson. Mivel a szóban forgó VGA-k ára megegyezik, az NVIDIA szempontjából teljesen mindegy, hogy az AD102-es lapkák a játékosokhoz kerülnek, vagy a kínai érdeklődőkhöz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés